Vaše PNky
Erasmus pre mladých podnikateľov alebo Ako som sa ocitla na ekologickom hospodárstve v poľskom Grzybove
Grzybov je maličká, na prvý pohľad celkom nezaujímavá dedina v Mazovskom vojvodstve, 90 km západne od Varšavy. O tom, že opak je pravdou som sa presvedčila v priebehu troch mesiacov, ktoré som strávila u skúseného podnikateľa Petra Stratenwertha vďaka programu Európskej únie Erasmus pre mladých podnikateľov.
[singlepic id=39561 w=520 h=340 float=center]
Čo teda robí Grzybov takým výnimočným miestom? Ekologické hospodárstvo Ewy a Petra Stratenwertových, ich bio pekáreň a švajčiarska syráreň a hlavne ekologicko – kultúrne združenie Zrno, ktorého korene siahajú do osemdesiatych rokov, a ktorého hnacím motorom je Ewa.
Príbeh Ewy a Petra je ešte o to zaujímavejší, že Peter je Švajčiar. V roku 1987, fascinovaný spôsobom obrábania pôdy v Poľsku, teda tradične, bez prehnanej mechanizácie, ktorá už v tom čase bola „výsadou“ Švajčiarska, rozhodol sa spolupracovať pri zakladaní ekologicko – roľníckeho spolku Zrno. V priebehu rokov sa charakter spolku úplne zmenil až nabral súčasnú podobu. Teraz je hlavným poslaním Zrna edukácia o trvalo udržateľnom rozvoji a lokálna činnosť.
Ewa, rodená Varšavčanka, cíti, že jej osobnou misiou je premena rázu dedinky v spolupráci s miestnymi obyvateľmi a budovanie mostov. Vďaka tvorivým dielniam, ktoré usporadúvajú nielen pre tunajšie deti, ale tiež pre deti z mesta, vytvárajú mosty medzi mestom a dedinou. Spoločne s moldavskými partnermi Eco-Tiras a Generation Pro si predsavzali spájať mosty medzi poľskou a moldavskou mládežou, medzi chudobnou a bohatou krajinou a tiež medzi mládežou z pohnevaných častí Moldavska.
Jednou z dôležitých iniciatív Zrna je účasť v projekte Grundtvig a nový cieľ vytvorenia Ľudovej univerzity zameranej najmä na ekologické roľníctvo. O Grzybove, Ewe a Petrovi, o Zrne, o ich nápadoch a projektoch by som mohla ešte veľa napísať, no pozornosť si zaslúži aj program Erasmus pre mladých podnikateľov.
A čo to teda je? Erasmus pre mladých podnikateľov je pilotným programom Európskej únie, ktorý začínajúcim podnikateľom umožňuje získať skúsenosti od podnikateľov z iných členských štátov. Európska komisia chce, aby sa stal permanentnou schémou, s väčším rozpočtom. Cieľom je čo najviac podporiť cezhraničný obchod.
Po tom, čo som napísala, vyvstávajú prirodzené otázky: Ako, kto a kde sa môže prihlásiť do programu, na ako dlho, kto je pisateľka tohto článku a čo robila v Poľsku?
Môže sa prihlásiť každý začínajúci podnikateľ, teda nie len mladý, ale aj ten, ktorý rozbehol biznis nedávno, alebo sa chystá začať, no potrebuje skúsenosti niekoho už etablovaného. Na Slovensku sú dve sprostredkovateľské organizácie, ktoré pomáhajú začínajúcim podnikateľom nájsť vhodného hosťujúceho partnera. Mne pomáhala firma VIC –Velmax z Prešova. U skúseného podnikateľa možno pobudnúť od jedného mesiaca do šiestich, ja som v Poľsku strávila tri mesiace.
Môj príbeh v skratke: Po skončení štúdia prekladateľstva som cestovala. Už na začiatku mojej výpravy v Španielsku som sa dostala do malej dedinky v horách, kde ľudia žijú jednoducho a tradične, a jedným z príjmov tejto komunity je ekologická pekáreň. Vtedy som prvýkrát ochutnala kváskový chlieb upečený zo zdravého obilia. A odvtedy som chcela jesť už len taký.
Moje cesty ma priviedli na Nový Zéland. Tam som ako WWOOF (sieť spájajúca dobrovoľníkov a ekologických farmárov) dobrovoľníčka navštívila niekoľko hospodárstiev, komunít a pekární, kde súčasťou každodenného pokrmu bol domáci kváskový chlieb.
U nás mi niečo také chýba a vďaka môjmu pobytu v poľskom Grzybove som sa dozvedela ako s takou pekárňou začať a ešte oveľa viac.
Pár viet pre skúsených piešťanskych podnikateľov: Podnikatelia, ktorí sa chcú podeliť so svojimi know-how, získať nových priateľov, kontakty v zahraničí a možno aj nové obchodné partnerstvá, sú jednou z najdôležitejších súčastí celého programu. Na Slovensku sú takí iba štyria. Myslím si, že je to hlavne kvôli neinformovanosti. Touto cestou chcem všetkých povzbudiť, aby navštívili internetovú stránku programu www.erasmus-entrepreneurs.eu/ a dozvedeli sa viac.
[nggallery id=2125]
Text: Vladimíra Bolješiková Foto: Zosia Wlodarczyk, Helena Puszka, Rafal Moskal