Connect with us

Šport

Vlada Plulíka si uctia lezením po Sokolích skalách

Published

on

Reklama

Na mieste horolezeckých začiatkov pokoriteľa Mt. Everestu organizujú jeho priatelia už 4. ročník podujatia s názvom Spomienka na Vlada Plulíka. Je to stretnutie všetkých, ktorí si chcú tohto všestranného športovca pripomenúť nejakou aktivitou.

[singlepic id=30251 w=320 h=240 float=right]V sobotu 30. júna vyrazia cyklisti z Trenčína prevažne po červenej značke traverzom Inovca, Pánskej Javoriny a Marhátu až na Sokolie skaly. Odchod z piešťanskej vlakovej stanice je o 8.50 h.

Reklama

Vyskúšať si lezenie na Sokolích skalách si môže v tom čase každý. Práve tam sa začala horolezecká cesta piešťanského rodáka Vlada Plulíka a pokračovala cez Tatry, Dolomity, Alpy a Skalisté Hory až do Himalájí.

Vlado Plulík sa zúčastnil piatich expedícií na osemtisícovky. V roku 1998 bol najúspešnejším účastníkom výpravy na Mt. Everest, ako prvý Slovák naň vystúpil severnou cestou bez použitia umelého kyslíka.

Reklama

V lete 2008 však nezostúpil z Broad Pekau (Pakistan). Tragická správa zarmútila jeho rodinu a priateľov, ktorí založili občianske združenie a snažia sa zachovať jeho pamiatku organizovaním rôznych športových podujatí.

(mp)

Populárne články