Connect with us

Šport

Úspešná sezóna piešťanských kanoistických reprezentantov. Bábik so striebrom z ME

Piešťanskí kanoistickí reprezentanti priniesli z tohtoročných vrcholných podujatí viacero pekných výsledkov. Najjagavejšie z nich Martin Bábik z Majstrovstiev Európy juniorov a Matej Današ z akademických majstrovstiev sveta. V oboch prípadoch išlo o strieborné medaile.

Published

on

K4 ktorej členom je Martin Bábik
Reklama

Majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike juniorov a pretekárov do 23 rokov sa konali na domácej slovenskej vode. Koncom júna ich hostil Zemník pri Bratislave. Piešťanec Martin Bábik sa s kolegami z K4 predstavil na 500 m trati. Nad ich sily boli len maďarskí reprezentanti, keď za nimi zaostali o necelé dve sekundy. Na treťom mieste finišovali Ukrajinci. Na Slovákov stratili len jednu desatinu sekundy. O posádke Máté Marsal, Maximilián Szabó, Martin Bábik, Máté Lépi sa hovorí ako o nasledovníkoch úspešných slovenských štvorkajakov minulosti. Podiel na tom má aj Róbert Erban, tréner Martina Bábika a ďalších Piešťancov, ktorý má v zbierke úspechov aj zlato v K4 na 500 m z maďarského Szegedu 2006, či štvrté miesta v K4 na 1000 m z olympiád v Barcelone a Sydney.

Na majstrovstvách v Bratislave sa zúčastnili aj ďalší Piešťanci. Daniel Rybanský vo štvorkajaku do 23 rokov s kolegami Filipom Podleiszkom, Jurajom Kukučkom a Dominikom Doktoríkom skončili vo finále deviaty. Rybanský s Doktoríkom v K2 500 U23 vyhrali B finále, čo znamená konečné 10. miesto.

Reklama
Kanoista Peter Kizek

Foto: Peter Iliáš

Singlkanoista Peter Kizek, aktuálne v rámci klubovej príslušnosti reprezentujúci Športové centrum polície, dopádloval v A-finále na kilometri v kategórii do 23 rokov na šiestom mieste. Na európskeho šampióna Čecha Adama Rudolfa stratil šesť sekúnd. Kizek sa s Eduardom Strýčkom predviedli i v C2 na 500 m. Tu rovnako zaknihovali šieste miesto, keď za víťaznými Španielmi zaostali o 3,3 sekundy.

Matej Današ štartoval v K1 1000 m U23. V náročnej disciplíne skončil v B finále na piatom mieste.

Reklama

Len necelé tri týždne po majstrovstvách Európy cestovali slovenskí reprezentanti na Majstrovstvá sveta juniorov a U23 do bulharského Plovdivu. Z Piešťancov sa na šampionáte predstavil Martin Bábik, Daniel Rybanský, Peter Kizek, Matej Današ a Hana Gavorová.

Martin Bábik štartoval v juniorskom štvorkajaku na 500 m trati. Slovenskí reprezentanti sa prebojovali do A-finále, kde skončili na ôsmom mieste. S kolegom Máté Marsalom získal M. Bábik rovnako ôsme miesto aj v K2 na 500 m.

Vo vekovej kategórii do 23 rokov bol Daniel Rybanský členom K4 na 500 m, ktorá vybojovala piate miesto v B finále. O zisk čo najlepšieho výsledku sa snažil aj v K2 s Martinom Doktoríkom, pričom zaknihovali rovnaké umiestnenie ako v K4. V miešanej štafete K1 do 23 rokov na 5 km získali Daniel Rybanský a Hana Gavorová siedme miesto. V mixovaných K2 na 500 m obsadila Hana Gavorová, tento raz Matejom Današom, šieste miesto.

Peter Kizek v C2 na 500 do 23 rokov spolu s partnerom Eduardom Strýčkom skončili v B-finále tretí. V singli na 1000 m trati skončil Kizek v B finále štvrtý.

V druhej polovici augusta sa Piešťanec Matej Današ zúčastnil na akademických pretekoch 2024 FISU World University Championship Canoe Sports ako študent Univerzity A. Dubčeka v Trenčíne. Spolu s Filipom Podleiszkom z Komárna sa v K2 na 1000 metrov stali vicemajstrami sveta. Okrem toho vybojoval ešte piate miesto v K2 na 500 m a dve ôsme miesta – v K2 na 200 m a v maratóne na 20 kilometrov.

Matej Današ na akademických MS

 

Od 19. do 22. septembra súťažili chorvátskom Metkovici o svetové majstrovské tituly aj kanoistický maratónci. Podujatie bolo zároveň kvalifikáciou pre budúcoročné Svetové hry v Číne. Z Piešťancov sa ho zúčastnila Romana Švecová, ktorá mohla vo veku 19 rokov štartovať na MS U23, ale rozhodla sa pre ženský šampionát, práve pre možnosť vybojovať miestenku pre Svetové hry.

Romana Švecová s reprezentačnými kolegami

V krátkom maratóne sa jej podarilo prebojovať sa do finále, kde 20 najlepších z dvoch rozjázd a napokon skončila celkovo osemnásta. Na klasickom maratóne dopádlovala na 16. mieste z 25. pretekárok, vďaka čomu sa jej podarilo vybojovať spomínanú miestenku.

-red- Foto: canoe.sk

Populárne články