Connect with us

Šport

Triatlonisti ŠBR uspeli v Bratislave a pôjdu na Preteky olympijských nádejí

Published

on

Reklama

Víkend 3. a 4. júna patril na bratislavskej Kuchajde triatlonistom a podujatiu City  Triatlon Bratislava 2012. Celá akcia  začala už vo štvrtok 31. mája registráciami v blízkej reštaurácii, kde sme obdržali čísla, napriek tomu, že štart žiakov bol plánovaný až na 12 hodinu v nedeľu. Ale takéto veľké medzinárodné podujatie si samozrejme vyžaduje dlhšie a precízne prípravy. A veru organizačne to bolo najlepšie podujatie v triatlone na Slovensku za posledné roky.

[singlepic id=30735 w=320 h=240 float=left]Preteky začali už v sobotu 2. júna kategóriami mužov, juniorov, junioriek a žien ELITE kategórie. Nás z ŠBR Piešťany však čakal štart až v nedeľu na obed po kategórii mužov ELITE. Tentokrát sme mali zastúpenie len v kategóriách mladšie žiačky a starší žiaci. Organizátori sa rozhodli, že kategórie mladších a starších žiakov spoja a budú pretekať na tratiach starších žiakov, takže mladší mali čo robiť. V Bratislave sa zišla silná konkurencia, keďže prišli aj vynikajúci pretekári z Maďarska a Českej republiky.

Reklama

O 12:10 zaznel štartový povel a na trať 350 metrov plávania v 19 stupňovej Kuchajde, 10 km cyklistiky po Vajnorskej ulici a 2,5 km behu cez Polus a okolo Kuchajdy sa vydalo 49 žiakov a žiačok v 4 kategóriách.  Podľa očakávania sa na čele plaveckej časti usadil maďarský reprezentant Lehmann Bence, ktorý s náskokom 17 sekúnd vyplával z Kuchajdy a vbehol suverénne do cyklistického depa. Avšak výborne za ním vybiehala z vody dvojica pretekárov Tadeáš Drahovský z ŠBR Piešťany a ďalší maďarský pretekár Toth Robert. Za nimi so stratou ďalších 10-15 sekúnd vyšli ďalší maďarskí pretekári, prvé dievča v kategórii mladších žiačok taktiež z maďarskej reprezentácie a najväčší Tadeášov slovenský súper Richard Hamrák z Pegasu Košice. V tesnom závese za nimi vyplávalo aj druhé naše želiezko v ohni Lýdia Drahovská so stratou 21 sekúnd na vedúcu maďarku Dorku Putnocki.

[singlepic id=30737 w=320 h=240 float=right]Prvý päťkilometrový okruh sa niesol v znamení troch samostatných cyklistov na čele, keď Tadeáš prepadol na tretie miesto. V druhom kole ho dotiahol balík cyklistov na čele s Rišom Hamrákom a po depe vybiehali na bežeckú trať rameno pri ramene Tadeáš a Rišo, prenasledujúc maďarských pretekárov. Lýdia sa držala na cyklistike v skupine so staršími žiakmi a tým získala výbornú pozíciu pre bežeckú časť.

Reklama

V behu bolo o víťazovi prakticky rozhodnuté už na začiatku, keďže Lehmann Bence mal obrovský náskok. Riša s Tadeášom počas behu dotiahol ešte Frána Ákos z Maďarska a bežali v trojici. 500 m pred cieľom sa Tadeáš rozhodol pre únik a finiš, ktorý mu vyšiel a dobehol si pre tretie miesto. Lýdia vynikajúcim behom už síce nedostihla prvú Dorku Putnocki, ale dokázala byť najlepšou Slovenkou nielen v kategórii mladších, ale porazila aj všetky slovenské pretekárky v starších žiačkach.

Keďže tieto preteky sledovala aj reprezentačná trénerka Kuriačková, Tadeáš a Lýdia sa kvalifikovali ako najlepší slovenskí pretekári žiakov na budúcotýždňové medzinárodné Preteky olympijských nádejí v poľskom Štetíne.

[nggallery id=1695]

Autor: Jozef Drahovský Foto: Renata Klčová

Populárne články