Šport

Piešťanka Soňa Depešová tenisovou vicemajsterkou Európy

Soňa Depešová, hráčka TK Kúpele Piešťany, sa v talianskej Parme stala v závere septembra vicemajsterkou Európy do 16 rokov. Vo finále len tesne podľahla domácej Carle Giambelliovej. Pre Piešťanku je to fantastický výsledok, o to viac, že v aktuálnej sezóne sa jej nedarilo úplne podľa predstáv.

Published

on

Reklama

Majstrovstvá Európy do 16 rokov sa konajú na ročnej báze a pre hráčov v tomto veku sú najprestížnejším turnajom v Európe. Každá krajina môže nominovať dve hráčky v kategórii dievčat a dvoch hráčov v kategórii chlapcov. Usporiadateľská krajina má výnimku, keď môže nominovať až po štyroch hráčoch v každej kategórii.

Piešťanka mala ťažký žreb, ale podarilo sa jej vysporiadať sa s ním. Po prvom hladkom víťaznom dueli s Gruzínkou Elenou Khubuovou (6:1, 6:0) nasledovali dva veľmi náročné, vyrovnané, v ktorých tenistky odohrali po tri sety. Soňa Depešová si najskôr poradila so Švédkou Isabel Skoogovou (6:4, 4:6, 6:4) a následne so Švajčiarkou Noeliou Mantaovou s navlas rovnakým skóre ako v predošlom stretnutí.

Vo štvrťfinále zdolala piešťanská tenistka Nemku Michelle Khomichovú 6:4, 6:3. V semifinále sa je do cesty postavila Talianka Fabiola Marinová, ktorú porazila pomerne jasne 6:4 a 6:2.  Finálovou súperkou Soni Depešovej bola ďalšia Talianka. So siedmou nasadenou Carlou Giambelliovou odohrala neskutočne vyrovnaný zápas, ktorý skončil výsledkom 7:6(4) a 7:6(6) v neprospech slovenskej hráčky. Napriek prehre je strieborná medaila pre Soňu Depešovú najcennejším výsledkom doterajšej kariéry.

„Priebeh tejto sezóny mi zatiaľ veľmi nevychádzal. Pred šampionátom som bola aj chorá, tak som dva týždne netrénovala. Preto som naozaj veľmi šťastná, že sa mi podarilo prebojovať až do finále. Rovnako ďakujem za dôveru, že som dostala nomináciu na toto podujatie. Bol to náročný turnaj, no hralo sa na antuke, čo je môj obľúbený povrch. Semifinále aj finále som hrala proti domácim Taliankam, takže na zápasoch bola dobrá atmosféra. Samozrejme, fandili svojej hráčke, ale po pekných úderoch ocenili potleskom ja mňa. V niektorých momentoch som bola trošku nervózna, ale keď som si finálový zápas spätne prehrávala v hlave, myslím, že by som väčšinu vecí zahrala opäť rovnako,“ povedala S. Depešová po návrate z majstrovstiev Európy na tlačovej konferencii so slovenskými novinármi.

Radosť z úspechu piešťanskej tenistky neskrýval ani Andrej Bartovic, prezident TK Kúpele Piešťany. „Za piešťanský Tenisový klub Kúpele Piešťany považujeme tiež za veľký úspech, že polovica tímu na majstrovstvách Európy bola od nás. Okrem Sone Depešovej, aj Dominik Mačej medzi chlapcami a Sonin tréner Marek Hrehorčík,“ priblížil.

Slovenský tenisový tím na ME do 16 rokov tréner Marek Hrehorčík, Soňa Depešová, Stella Cinkaničová, Leon Sloboda, Dominik Mačej, Miloslav Mečíř ml.

Pre Dominika Mačeja bolo obrovským úspechom už to, že sa dostal do nominácie. Vzhľadom k svojmu veku (15) môže, ak sa nominuje, hrať majstrovstvá Európy do 16 rokov aj v nasledujúcej sezóne.  Dominik patrí  medzi  rovesníkmi aktuálne k najväčším slovenským chlapčenským tenisovým talentom.

V Parme v prvom kole narazil na silného Bulhara Dimitara Kišimova, ktorý sa už presadzuje i medzi osemnásťročnými hráčmi. Následne vyhral dva zápasy „v úteche“, v treťom prehral 6:4 v treťom sete, čím jeho púť skončila.

 

Vo štvorhre s Leonom Slobodom narazil Dominik Mačej v prvom kole na britskú dvojicu Ceban / Lawlor, ktorá bola vlani víťaznou na ME do 14 rokov a stali sa aj majstrami sveta. Slovákom sa v podarilo vyhrať 3:6, 6:2, 10-5. V ďalšom kole však mali opäť „smolu“ v rámci žrebu a narazili na prvých nasadených Poliakov Sadzik / Urbanski. V zaujímavom dueli im podľahli 6:3, 3:6, 10-2.

-th- Foto: STZ

Populárne články

Exit mobile version