Connect with us

Šport

Metelka zavŕšil v Paríži zlatý paralympijský hetrik v stíhačke

Piešťanský rodák Jozef Metelka získal ďalšie paralympijské zlato. V sobotu 31. augusta vyhral v Paríži stíhačku na 4 kilometre. Po zmenách v zaraďovaní do kategórií, keď preteká i s „dvojnožcami“, príliš v titul nedúfal. I vo finále to dlho vyzeralo na zisk striebornej medaily, keď strácal na súpera už sedem sekúnd, napokon však všetko bolo inak. Jeho súper akoby svoju jazdu prepálil, v závere išiel nekoordinovaným spôsobom a napokon spadol. Jozef Metelka sa tak mohol začať radovať z tretieho paralympijského zlata po sebe v tejto disciplíne.

Published

on

Jozef Metelka počas stíhačky na 4 km na Paralympiáde v Paríži, kde získal zlato
Reklama

 

Slovák odštartoval paralympiádu v Paríži štartom na pevnom kilometri, kde vybojoval šieste miesto. V sobotu v kvalifikácii v stíhačke na 4 km atakoval svoj vlastný svetový a olympijský rekord 4:22,772 z Tokia 2021. Skončil však napokon druhý, keď ho zdolal Archie Atkinson o viac ako 5 sekúnd.

Reklama

Do finále vymyslel Metelkov tréner novú taktiku, keď jeho zverenec striedal kolá v rôznych tempách. Ani to však veľmi nepomáhalo a Atkinson sa mu od štartu približoval. Za métou 3500 m už mal J. Metelku na dohľad a vyzeralo, že ho dostihne. Vtedy však slovenský reprezentant pridal a začal sa Britovi vzďaľovať. Atkinson vyzeral, že už má toho dosť, začal sa na bicykli trápiť a jeho jazda vyzerala dosť nekoordinovane. Stále však mal dostatočný náskok a mohol pohodlne vyhrať, keďže do cieľa už nechýbalo veľa. Napokon však skončil na zemi.

J. Metelka po preteku povedal, že aj jemu sa v rovnakom mieste podšmyklo koleso na kilometri, takže mohla byť nejaké nerovnosť na dráhe, či vydratie. V prvom momente príliš na medailu nemyslel, skôr na súpera, či je v poriadku. Napokon sa však mohol radovať z víťazstva, ktoré okomentoval: „Bolo v tom viac šťastia ako rozumu. Toto sa nestalo asi od čias dinosaurov, je to niečo totálne neočakávané.“

Reklama

Piešťanca žijúceho v Anglicku čakajú v Paríži ešte dva preteky. Najskôr sa predstaví v časovke, kde by rád získal ešte ďalšiu medailu a potom i na preteky s hromadným štartom.

Pozrite si jazdu J. Metelku:

-th- Foto: Screenshot FB Šport STVR

Populárne články