Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky odštartujú eurocupové súboje vo Francúzsku

Basketbalistky Piešťanských Čajok vstupujú piatykrát v klubovej histórii do skupinovej fázy Eurocupu. Aktuálny majster Slovenska odštartuje účinkovanie v E-skupine v stredu 9. októbra o 20.00 h na palubovke francúzskeho Charnay Basket. Žreb síce prihral tímu z kúpeľného mesta náročných súperov, ale nič to nemení na ambíciách získať čo najviac výhier a pobiť sa o postupovú miestenku.

Published

on

Piešťanské Čajky - tréner rozdáva pokyny na lavičke
Reklama

Čajky sú už pravidelným účastníkom druhej najlepšej ženskej súťaže Európy, doterajším maximom je postup do play off spred dvoch rokov. V tomto ročníku sú jediným zástupcom zo Slovenska. „Myslím si, že všetci sa tešíme na túto časť sezóny – Eurocup. V podstate celá naša príprava bola orientovaná na túto súťaž, takže konečne to vypukne. Všetci sme plní očakávania. Nečaká nás nič jednoduché, ale vieme, do čoho ideme a o čo hráme. Atmosféra je dobrá,“ priblížil aktuálnu situáciu tréner Piešťan Peter Jankovič.

Jeho zverenkyne majú za sebou už významnú porciu zápasov pred úvodným vystúpením v E-skupine. V príprave čelili tomu najlepšiemu z okolitých krajín, čo ich dostatočne pripravilo na „ostrý“ štart sezóny. „Naša príprava bola zameraná na Eurocup, hrali sme proti veľmi silným tímom, viac-menej z Euroligy a Eurocupu. Aj napriek tomu, že sme nedokázali vyhrať ani v jednom stretnutí, tak sme dokázali hrať dobré zápasy. V tomto smere nám to určite pomohlo. Dobre sme tiež rozbehli slovenskú ligu, aj v Stredoeurópskej lige sme hlavne v prvých dvoch dueloch ukázali veľkú silu, najmä v obrane. Pevne verím, že sa opäť dostaneme do tohto módu a k eurocupovým zápasom pristúpime ešte koncentrovanejšie. Chceme byť pripravení od prvej sekundy, pretože v tejto súťaži sa každá chyba trestá a nik na nás nebude brať ohľad, keďže každý chce vyhrať. Na to treba byť pripravení,“ zamyslel sa kouč Čajok.

Reklama

Do Francúzska cestujú Piešťany so 6-zápasovou víťaznou sériou, po tri úspechy za sebou zaznamenali v domácej Tipos Extralige a tiež v obnovenej Stredoeurópskej lige. „Začiatky sezóny nie sú úplne podľa predstáv, je to také kostrbaté. Podľa výsledkov to možno tak nevyzerá, ale proti súperom z Eurocupu by sme už v polčase prehrávali o 15 bodov, keby otvoríme zápasy takýmto štýlom. Ja verím, že sa nad sebou zamyslíme a budeme hrať koncentrovanejšie, respektíve zodpovednejšie. Jednoducho, trochu sa v úvode prispôsobujeme súperovi a mohlo by nás to stáť drahé body,“ povedala otvorene pivotka Alica Moravčíková.

Pre úradujúceho slovenského šampióna má účinkovanie v nadnárodných súťažiach veľký význam, čo sa ukazuje aj na dosiahnutých úspechoch v predchádzajúcich sezónach. „Každý jeden zápas v európskych pohároch je veľkou skúsenosťou, či pre mňa, hráčky, alebo aj klub. Veľmi si vážim, že si máme možnosť zahrať si Eurocup a sme priamo v skupine, takže nás čaká minimálne 6 zápasov. Každé stretnutie začína od stavu 0:0, nesmieme sa v nich vzdávať, aj keby to náhodou nevychádza, pretože nás to posúva dopredu. Skúsenosti vieme zúročiť hlavne v play off slovenskej ligy, kedy už tie stretnutia nebudú jednoduché. Pre mladé hráčky to bude nová skúsenosť, pre niektoré prvá s takýmito zápasmi a uvidia niečo nové. Dúfam, že ich to posunie a časom budú z toho čerpať. Uvidia, ako sa hrá basketbal na európskej úrovni,“ uviedol Jankovič.

Reklama

Piešťanské Čajky - tréner rozdáva pokyny na lavičke

Tréner Piešťanských Čajok - Peter Jankovič

Pred domácou sériou stretnutí najskôr vycestuje piešťanský tím k účastníkovi najvyššej francúzskej súťaže. Charnay je síce nováčikom v Eurocupe, ale v súťaži neplánuje byť len do počtu. „Prvý zápas nás čaká vo Francúzsku, ktoré je známe typickým basketbalom – atletickým, fyzickým a nátlakovým. Nejde síce o top tím Európy, ale ide o veľmi silného súpera. Ako nováčik skončil v predchádzajúcom ročníku na piatom mieste, čo je veľmi dobré. Túto sezónu tiež rozbehli dobre, v príprave dokázali uspieť proti euroligovým tímom. Kvalita tam určite je, ale nejdeme tam odovzdaní. Budeme sa snažiť urobiť všetko, čo je v našich silách,“ vyhlásil kouč Čajok.

Jeho tím prešiel počas leta početnejšími hráčskymi zmenami, ale mnohé basketbalistky už majú skúsenosti z Eurocupu, čo môže byť výhodou. „Cestou k úspechu v týchto zápasoch určite bude obrana, koncentrovaných 40 minút, veriť samému sebe a brať strely, pretože tam nebude veľa času a priestoru. Musíme hrať rýchlo a ako jeden tím. Všetky dievčatá si musia ísť za svojim cieľom, pretože ani bez jednej nedokážeme by úspešní na palubovke,“ načrtla Moravčíková cestu k úspechu.

Okrem Charnayu narazí zástupca Tipos EXZ ešte na turecký Bodrum a maďarský Šopron. „Naša skupina je veľmi ťažká. Šopron má obrovskú kvalitu, tiež aj Bodrum, ktorý ako je typické pre turecké kluby, tak nakupuje vo veľkom, robí všetko pre úspech. Ideme zbierať skúsenosti, ale nejdeme to len odohrať, ale pobiť sa o čo najlepšie výsledky,“ vyjadril sa Jankovič k súperom v skupine.

Z celkovo 12 skupín idú priamo do play off tímy na prvých dvoch miestach. Tento zoznam doplnia štyri najlepšie kluby z tretích miest a štyri družstvá, pre ktoré sa skončí skupinová fáza Európskej ligy (Euroligy). „Ja by som bol veľmi rád, aby sa nám podarilo postúpiť zo skupiny. Do každého stretnutia pôjdeme s tým, že chceme uspieť. Keby sa nám to aj nepodarí, tak aby sme odchádzali so vztýčenou hlavou. Verím tomuto tímu. Chceme byť nepríjemný a dôstojný súper v každom jednom zápase. Dúfam, že v domácich stretnutiach nás potlačia fanúšikovia a ľudia nám budú fandiť, keď budeme hrať na palubovkách súperov,“ dodal na záver k cieľom kouč Čajok.

Program Piešťanských Čajok v E-skupine Eurocupu:

streda 9. októbra o 20.00 h: Charnay Basket – Piešťanské Čajky
streda 16. októbra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Bodrum Basketbol
streda 23. októbra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Šopron Basket
streda 30. októbra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Charnay Basket
štvrtok 21. novembra o 17.00 h: Bodrum Basketbal – Piešťanské Čajky
streda 27. novembra o 18.30 h: Šopron Basket – Piešťanské Čajky

TS Piešťanské Čajky   Foto: Lukáš Droppan

Populárne články