Connect with us

Samospráva

Radnica bude kontrolovať triedenie v hoteloch a reštauráciách

Published

on

Reklama

Poslanci chcú, aby mestský úrad dozeral na nakladanie s odpadmi v prevádzkach aj zariadeniach. Občania si totiž myslia, že v hoteloch a reštauráciách sa dostatočne neseparuje. Odpadové hospodárstvo bolo jednou z tém júnového mestského zastupiteľstva.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HnQyO2mHmRY[/youtube]

Reklama

Radnica sa zameriava aj na osvetu. Pozrite si jedno zo série videí, ktoré ma motivovať k triedeniu

Návrh uznesenia a častejších kontrolách podala Eliška Gocká (nezávislá). Tlmočila obavy jedného z voličov: „Produkcia skla, papiera a plastov je tam veľmi vysoká a existuje podozrenie, že to všetko dávajú do netriedeného odpadu.“

Reklama

Podľa vedúceho referátu životného prostredia Jána Baranoviča je aj v záujme prevádzok, aby odpad separovali, pretože potom platia menej za komunálny odpad.

Podľa štatistík vytriedi každý Piešťanec v priemere 206 kg odpadu ročne. Mestský úrad chce toto číslo ešte zvýšiť. Je to jedna z priorít Programu odpadového hospodárstva do roku 2015, ktorý poslanci schválili v júni. Vlani predstavoval podiel separovaného odpadu 36 % z celkového množstva.

K dôslednejšiemu triedeniu majú prispieť kontroly v reštauráciách a hoteloch, kde sa pracovníci mestského úradu zamerajú na biologický odpad z kuchýň a jedlé oleje. Napriek tomu, že povinnosť mať uzatvorené zmluvy o ich odvoze ustanovuje zákon, niektoré prevádzky vylievajú použitý olej do kanalizácie.

(mp)

Reklama