Rozhovory
Príprava kvetov na 16 kg trojposchodovú tortu jej trvala 6 nocí
Tridsaťštyriročná Janka Drahovská je počas dňa obklopená módou od výmyslu sveta v predajni s oblečením. V noci sa ale mení na umelkyňu, ktorá vie z múky, cukru a marcipánu vytvoriť skvostné diela. Zdá sa, že pre pani Janku hranice v tvorbe ani neexistujú. Motorka, tiger či orchidea sú len niektoré z doteraz zrealizovaných tortových počinov. Pri pohľade na fotky riešim dilemu, či by som tortu okamžite ochutnala alebo ju nechala čo najdlhšie neporušenú. Veď, posúďte sami.
Viem, že sa venujete pečeniu tôrt, ako a kedy ste sa k tomu dostali?
[singlepic id=12147 w=320 h=240 float=left]Prvú tortu som upiekla v júli 2009. Bola to spoločná tortička pre syna a manžela na rodinnú oslavu. Inšpiráciu som našla na internete a nedalo mi to, tak som skúsila. Odvtedy je to moja veľká záľuba.
Ste vyučená cukrárka?
Nie, som absolventka Hotelovej akadémie, odbor gastronomický manažment. Pečenie mám zatiaľ len ako záľubu
Ak je pečenie len Vašou záľubou a nie zamestnaním, kedy sa mu venujete?
Prevažne v noci, je to pre mňa relax a odreagovanie sa.
Máte na pečenie nejaké genetické dispozície?
Nie, v rodine sa pečeniu nikto nevenoval. Všetko som si musela vyskúšať a naučiť sa sama. Som veľmi tvrdohlavá, a pokiaľ viem, že sa niečo dá dokázať, skúšam to dovtedy, kým sa mi to nepodarí, a kým nie som s výsledkom aspoň trochu spokojná.
Aké torty pečiete?
[singlepic id=12148 w=320 h=240 float=right]Pečiem len torty potiahnuté marcipánom. Zdobím ich vlastnoručne modelovanými postavičkami, kvetmi a ozdobami.
Okrem toho, že sú Vaše torty chutné, sú nádherné svojimi tvarmi a vzhľadom. Aké rôzne druhy tôrt ste už urobili?
Od klasických tvarov ako sú okrúhle, srdiečka, uholníky, cez poschodové až po 3D torty.
Boli medzi nimi nejaké extrémy, či už napríklad veľkostné (viac poschodí), farebné, prípadne chuťové (slaná torta)?
Najväčšiu tortu som robila môjmu otcovi na 60-ku, mala 3 poschodia a bola zdobená kvetmi. Príprava kvetov mi trvala 6 nocí. Celková hmotnosť torty bola 16 kg.
Ktorá torta je pre Vás zatiaľ najväčšou výzvou?
Výzvou je pre mňa každá nová téma. Prvá zrealizovaná bola motorka, posledná hlava tigra a teraz sa teším na zemeguľu.
Stane sa aj skúsenej cukrárke, že sa jej torta niekedy nepodarí?
[singlepic id=12149 w=320 h=240 float=left]Samozrejme. Keďže som samouk a čerpám len z literatúry na internete, začiatky boli veľmi ťažké. Seknuté krémy, gumené korpusy, rozpadnuté postavičky, ale nenechala som sa odradiť. Stále je čo zlepšovať a učiť sa.
Čo je pre Vás pri pečení najťažšie a čo robíte najradšej?
Najnáročnejšia je pre mňa čokoláda, nedokážem s ňou pracovať. Najradšej mám nové témy alebo „voľnú ruku“, keď si môžem „vyblázniť“ fantáziu. Nerada pečiem opakovane to, čo som už robila.
Takže najradšej robíte torty na špeciálnu objednávku…
Áno, priatelia si na mňa vždy niečo netradičné vymyslia. Občas síce zabúdam na to, že nie všetko sa z cukru a múky dá urobiť, a potom hľadám spôsob, ako sa aspoň trošku priblížiť k ich predstave.
[nggallery id=633]
Zhovárala sa: Petra Adamcová Foto: archív Jany Drahovskej
REKLAMA