Novinky
Za sucha vyzreté steaky vás privedú do gastronomického neba
Steak z vyzretého mäsa vás dostane do gastronomického neba. Ak si chcete dopriať tento zážitok, v Piešťanoch vám ho ponúkne reštaurácia Le Griffon. Základom je kvalitné mäso, riadená teplota a klíma špeciálnej chladničky a čas. Mäso na fantastický T-bone, Porterhouse, Rib Eye či Filet, zrie priamo v reštaurácii 5-7 týždňov.
Ak necháme mäso zrieť, podobne ako spomínaní lovci bizónov, s časom sa stuhnutá svalovina uvoľňuje a mäso zvyšuje svoju jemnosť a viazanosť vody. Kyselina mliečna sa degraduje a opäť sa zvyšuje pH. Prebieha mikrobiálny proces a štiepi sa kolagén. Rastie koncentrácia peptidov a aminokyselín ako produkt degradácie bielkovín, ktoré dodávajú mäsu jeho typickú chuť a arómu.
Hoci to znie až neskutočne vedecky, podstatné je, že pri suchom zrení, keď je mäso uskladnené v priestore so sterilnou cirkuláciou vzduch pri konštantnej teplote a vlhkosti, stráca svoj objem, čo sa ale pozitívne prejavuje na zintenzívnení jeho chute. Tento proces trvá 5-7 týždňov. Dry ageing, alebo zrenie za sucha, prospieva hovädzine, ale aj jahňacine a divine. Nie je vhodné na bravčové mäso, ktoré by sa pokazilo.
„Počas zrenia stratí mäso až 20 percent svojej váhy, respektíve vody. Tým sa však zvýrazní jeho chuť a povedal by som, že sa priam vyzdvihne do gastronomických nebies. Steaky z takto vyzretého mäsa sú silným gastronomickým zážitkom, ktorý si v Piešťanoch môžete dopriať len u nás,“ pozýva do Le Griffonu Martin Madunický.
Neváhajte teda a navštívte prevádzku na Winterovej ulici v Piešťanoch, ktorá podľa hodnotenia na tripadvisor.sk číslom 1 v Piešťanoch.
PR