Connect with us

Reklama

Niečo o produktoch v Mojej špajzi

Published

on

Reklama

Ahoj, priatelia, opäť sa pripomínam. Som obchodík Moja špajza a v minulom článku som vám napísal, ako som vznikol. A myšlienka sa vám zapáčila, to som rád.

DSCN0906

Reklama

Teraz si možno povedzme o niektorých produktoch, čo obsahujú a čo si z nich môžete pripraviť. Viete, moja gazdiná Monika prišla na to, že zdravá výživa nie je povinnosť, ale životný štýl. Musím na ňu bonznúť, že roky svoje stravovanie flákala. A prišli zdravotné problémy. Tak sa rozhodla s tým niečo robiť. Čo tak pomôcť si zdravým stravovaním? Najprv ju to nebavilo, že čo vlastne bude jesť a ako si to pripraví a jej sa nechce. Veď to poznáte. Po čase v tom našla koníček, zábavu, spôsob relaxu.

Moja gazdiná sa niekde dočítala, aká je pohánka zdravá. A nechutili jej pohánkové vločky. No a čo. Našla spôsob, ako ich konzumovať. Dáva ich napríklad do cukinových placiek alebo do orechových sušienok. Zamaskuje ich tam, tepelnou úpravou nestrácajú na výživovej hodnote a vzácny rutín na cievy, kĺby, či imunitu sú tam. Pohánkové krúpy moja gazdiná používa ako náhradu za ryžu k zelenine. Viete, ona mäso neje, ale Vy si to dajte kľudne k mäsu, či rybe.

Reklama

Veľa z vás určite počulo o špalde. V poslednej dobe sa o nej veľa píše. Bodaj by aj nie. Veď je to prastará mama našej pšenice. Lenže pšenica rokmi prešla takým šľachtením, že by bolo lepšie keby sme sa vrátili k jej prababičke. Vyskúšajte namiesto bielej pšeničnej múky použiť celozrnnú špaldovú múku. Do buchiet, koláčov, pirohov, či chlebíka, uvidíte, nič na tom nie je. Ale celozrnné šupky v múke vám napomôžu zlepšiť činnosť v črevách. Tie tam pracujú ako ciroková kefa a pekne vám črevá prečistí.

A čo tak drobučké guličky pšena, či kuskusu? Ich výhodou je rýchla príprava. Môžete si ich pripraviť ako prílohu k zelenine, mäsu. Pšeno sa dá pripraviť aj na sladko, ako ryžový nákyp. Pšeno má vysoký obsah železa, čo pomáha najmä chudokrvným ľuďom. Vysoký obsah fosforu odstraňuje únavu a depresie.

Skoro som zabudol na strukoviny. Už som vám spomínal, že moja gazdiná ich vôbec nejedávala. Že to treba nechať vopred napučať vo vode a tak. No to je teda problém! Tak si uvarím červenú šošovicu, nie? Tú nemusíš vopred namáčať. Prepláchneš vodou, hodíš do hrnca a varíš 15 minút. Také pohánkové rizoto s červenou šošovicou. Za pol hodiny máš večeru hotovú. A pritom šošovica obsahuje veľa vitamínov skupiny B, ktoré zlepšujú náladu. Obsahuje aj fosfor, horčík, vápnik a železo. A predstavte si, že znižuje hladinu „toho zlého“ cholesterolu.

Ešte by som rád povedal pár slov k šťavám. A to ovocným, či zeleninovým. Chcete odstrániť únavu a predchádzať prechladnutiu a chrípke? Doprajte si poctivú dávku vitamínu C. Umožní vám to šťava z rakytníka, šípky, arónie, či Goji. Sú to 100% šťavy. Jeden štamperlík denne – najlepšie rozdeliť na 2 časti, lebo vitamín C sa vyplavuje z organizmu, tak si to rozdeľte – polovicu ráno a polovicu poobede.

Tak teda na zdravie!

Obchodík Moja špajza nájdete v ulici Pod Párovcami za evanjelickým kostolom pri parku vždy od pondelka do piatku 9.00 – 17.00 h a v sobotu 8.00 – 12.00 h.

Reklama