Reklama
Doprajte si zdravie z nášho regiónu
Počas aktuálneho víkendu (4.-5. októbra) si môžete nakúpiť kvalitné jablká, šťavy a džemy z produkcie firmy Plantex z Veselého v piešťanskom Auparku. Firma je stálicou na slovenskom ovocinárskom trhu. Jej produkty neputujú len na export, ale môžete si ich dopriať aj vy.
Tohtoročné vlhké leto týmto typickým plodom slovenských záhrad vyhovovalo, pestovatelia z Plantexu tešia z bohatej úrody a preto sa rozhodli prísť za svojimi zákazníkmi až do centra mesta. Červené, zelené, strakaté, sladké, kyselkavé, ale najmä chutné jablká rôznych odrôd ako Topaz, Rubinola, Rajka, Golden delicious či iné, ponúkajú iba tento víkend aj v drevenom stánku pod pohyblivými schodmi v obchodnom centre Aupark.
Jablká pestuje Plantex na ploche sto hektárov a na ich zber používa hydraulické zberové plošiny. Každoročne býva vo firme vykonaný audit, ktorý dáva ich garanciu, že ovocie bolo vyrobené postupmi, ktoré zohľadňujú potravinovú bezpečnosť, ochranu životného prostredia. Plody sú vhodné nielen na priamu konzumáciu, ale aj na šťavy, kompóty či chutné jablkové koláče.
Pred týždňom v areáli firmy vo Veselom usporiadali Jablkový deň. Jeho súčasťou bola taktiež súťaž o najkrajší a najchutnejší koláč. Nechajte sa inšpirovať dvomi receptami od Agneši Adamcovej na jablkové košíčky s penou a trubičky – šamrolky s jablkovou penou. Kde kúpite kvalitné jablká už viete :-).
NAJCHUTNEJŠÍ KOLÁČ :
Orechovo-jablkové košíčky
Cesto: 200g hl.múky, 60g práš. cukru, 120 g margarín, 1/2 prášku do pečiva, citrónová kôra, 1 žĺtok
Plnka: 125g vlašské orechy mleté, 120 g práš.cukru, 80 g hl.múky, 3 vajcia. Na ozdobu čokoláda – topping.
Postup: Zmiesené cesto naplníme do plechových košíčkov, do každého dáme skaramelizované jablká (surové dáme na panvicu, zasypeme kryštáľovým cukrom a podusíme do zmäknutia). Plnku si pripravíme ta, že do cukru prisypeme orechy, múku a 3 celé vajíčka – dôkladne premiešame. Orechovou zmesou plníme košíčky a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 25 min. Hotové vyklopíme a zdobíme čokoládou,
Trubičky s jablkovým krémom
Suroviny cesto: 250g maslo, 400g hl.múka, 200 ml smotana kyslá
Zmiesiť a nechať hodinu odpočívať. Potom rozvaľkať, nakrájať na pásiky, namotať na plechovú trubičku, potrieť žĺtkom a piecť 20 min. pri 180 °C!
Plnka: Sneh z bielkov – 3 ks bielky, 250g práškový cukor, 4 ks jablká
Celé jablká upiecť v rúre, podliate vodou, asi 50 min pri 160 stupňov Celzia. Po vychladnutí dužinu z jabĺk pridať do snehu vyšľahaného z bielkov a cukru nad parou. Nechať vychladnúť a naplniť trubičky.
Dobrú chuť!
(inz)