Connect with us

PR Články

Až teraz je na farmárskych trhoch bryndza májová

Že prečo? Lebo. Lebo na severe Slovenska bola dlhá zima, každé ráno mráz, tráva začala rásť až v polovici apríla. Vtedy sa ovečky začali pásť.

Published

on

Reklama

A teraz kontrolná otázka: čo je bryndza, ako sa vyrába? Výrobu syra vynecháme, technológia je známa.

Hotovú hrudu syra dáme do skladu a necháme ju pri teplote 8-12°C prekysnúť, alebo po slovensky pokaziť. Baktérie majú voľné pole pôsobnosti, rozmnožia sa, syr sa zbaví vody. Pozor však, tieto baktérie sú tie, ktoré sú výnimočné a robia bryndzu tým, čím je.

Reklama

Dozretá hruda sa potom zľahka očistí, pomelie, osolí a nechá 2-3 dni odstáť, najlepšie bez prístupu vzduchu. A máme hotovú bryndzu, produkt, ktorý patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. Takže prečo je až teraz bryndza májová? Lebo tento proces trvá 2-3 týždne, teraz dozrela tá prvá. Ale žiaden strach – aj v polovici júna bude bryndza výborná, ešte stále voňavá, plná živín. Dobrú chuť!!!

Farmárske výrobky si môžete kúpiť na Farmárskych trhoch vo štvrtok 19. mája pri OD Prior v Piešťanoch.

Reklama

PR

Reklama