Novinky
Piešťanské pivo Simeon premiérovo na Septemberfeste
Milovníci piva sa o pár dní môžu tešiť na ochutnávku novej značky rýdzo piešťanského piva – Simeon. Nový produkt bude mať premiéru na sviatku piva – Septemberfest 2016. Najskôr ho v pondelok 12. septembra slávnostne predstavia v priestoroch pivovaru na Mlynskej ulici v Piešťanoch, potom pustia do píp pod veľkým stanom plným smädných labužníkov na Námestí Slobody, kde už tradične býva Septemberfest.
Pivo pochádza od výrobcu nealkoholických nápojov a sirupov, ktorý pivovar dobudoval v bývalej sódovkárni. Simea Piešťany rozšírila výrobu o pivo značky Simeon. Význam jeho mena je spravodlivý, načúvajúci. „Aj naše pivo je také, spravodlivé,“ uviedol majiteľ pivovaru Stanislav Slížik, ktorý študoval biochémiu, odbor výroba piva a sladu. Ako fajnšmeker vsadil na kvalitu. Chýrni pivári si totiž vyhľadávajú svoje značky pív.
Aké je teda dobré pivo podľa piešťanského pivovarníka? „Dobré pivo má byť prudko piteľné, prvé nás musí vyzvať na ďalšie. My varíme desinku a dvanástku spodne kvasené plzenského typu. Slad berieme od slovenských dodávateľov. Chmeľ a kvasinky z produkcie českých výrobcov,“ uviedol pivovarník so skúsenosťami vedúceho výroby v pivovare Hlohovec, ktorý do mesta ruží prišiel z topoľčianskeho Topvaru.
Prevádzka nového pivovaru bude fungovať v priestoroch bývalej sódovkárne na Mlynskej ulici, ktorá má dlhoročnú tradíciu práve vo výrobe osviežujúcich nápojov. Nie je žiadna náhoda, že práve v tejto budove sídli Simea – výroba sirupov a nealkoholických nápojov, nám dobre známa Vínovka, Pubkola a iné.
Pivo Simeon vyrábajú pomocou kompletnej poloautomatickej technológie s predprípravou na plnú automatiku. Trojnádobová varňa s výrobnou kapacitou 15 hektolitrov, umožňuje dekokčný i infúzny spôsob varenia. Pri výrobe sa používa celoplášťový ohrev parou, ktorý je rovnomerný po celom obvode a tým je najšetrnejší pri varení. Pre hlavné kvasenie a ležanie je k dispozícii šesť celokovových tankov, každý o objeme 30 hektolitrov s vrchným otvorom, kde je možné sledovať priebeh kvasenia. Predpokladaný ročný výstav je 2 000 hektolitrov.
Všetky pivá značky Simeon sú nefiltrované, nepasterizované, bez chemických prísad a bez pridávania vody. Sú plnej chuti a chmeľovej vône s korenistým zakončením. Pivné špeciály budú vyrábané zo zahraničných chmeľov, najmä amerických, v ktorých bude možné cítiť vôňu s nádychom po rôznych citrusových plodoch alebo po korení.„Naše pivá budú založené čisto na prírodných produktoch, pripravené z kvalitných surovín,“ dodal Stanislav Slížik.
Pivá budú plniť do 1,5 litrových Pet fliaš, do päťlitrových súdkov alebo do sklených fliaš o objeme 0,75 l. Výrobca ich chce ponúknuť rôznym pubom a pivárňam v Piešťanoch i v okolí. Pre návštevníkov Piešťan a kúpeľných hostí je pripravené darčekové balenie vo vybraných predajniach. Ak niekto z našincov chystá väčšiu oslavu či grilovačku, natankujú mu Simeona rovno v pivovare aj do jeho vlastných nádob v požadovanom množstve a zapožičajú výčapné zariadenie.
PR