Kultúra

Umelci dali Grapu srdce, zvláštnu bránu i Nórsky Gepark

Published

on

Reklama

Festival Grape 2015 nepatril len kapelám a koncertom, k videniu boli aj rôzne umelecké diela a performance. Srbská umelkyňa Milica Popič vytvorila netradičnú vstupnú bránu z mobilných záchodov a pre všetkých uchádzačov bolo prekvapením aj veľké srdce, viditeľné len pri pohľade zhora. Lukáš Matejka a Štefan Oliš zase na festival priniesli Nórsky Gepark.

„Ďakujem veľmi pekne festivalu Grape za vynikajúcu spoluprácu. Všetky umelecké inštalácie sa úžasne hladko podarili, špeciálne hlavná brána. Dúfam, že sa vám páčili a teším sa na ďalší rok,“ napísala Milica Popič na stránke festivalu.

Reklama

Ľudí pobavilo aj cvičenie Nórskeho geparku, ktoré na festival priniesla dvojica mladých multimediálnych umelcov Lukáš Matejka a Štefan Oliš. Na Slovensku sa objavilo len po druhý krát po svojej absolútnej premiére v Trebišove. Je to minimalistické cvičenie, ktoré sa vykonáva v sprievode alternatívnej hudby. Človek sa postaví na drevené polienko, vyrovnáva balans a popri tom môže robiť rôzne cviky ako drepy a rozpaženia, prípadne sa pohybovať dopredu alebo dozadu čím posilňuje svoje koncentrovanie.

„Cvičenie je osobný mysticizmus pochádzajúci z Nórska. Pozostáva z klasických drevených polien, ktoré sa umiestnia voľne do priestoru, väčšinou v parku. Človek sa postaví na poleno a vyrovnáva balans. Dôležitou súčasťou cvičenia je hudba, ktorá dopomáha k uvoľneniu. Reakcie máme dobré, ľudí to zaujíma a vymýšľajú nové cviky. Nejaké základné cviky už samozrejme sú a zaujímavosťou je, že sa na okrúhlom polienku dá chodiť,“ povedal nám k cvičeniu Lukáš Matejka.

Reklama

-lt-/foto: lt, Milica Popič, festival Grape

Populárne články