Connect with us

Kultúra

Sochu Valéra Vavra pred Kolonádou zreštaurovali

Socha akademického sochára Valéra Vavra umiestnená v zeleni pred piešťanskou Kolonádou bola zreštaurovaná. Je provu, ktorá bola tento rok obnovená, nasledovať by mali ďalšie.

Published

on

Socha Spomienka autor Valér Vavro po reštaurovaní
Reklama

„Socha „Posledný list“, známa aj pod názvom „Žena“, je dielom rodáka z Piešťan, akad. sochára, figuralistu Valéra Vavra. Umelec vytvoril sochu z kvalitného vápenca v roku 1967. Radí sa k asi dvom desiatkam jeho exteriérových sochárskych prác, ktoré zdobia verejné priestranstvá Piešťan,“ informovalo Mesto Piešťany v správe na svojej webovej stránke.

Socha je v zozname diel Mesta Piešťany označená názvom Spomienka. Tak bola vystavená aj objednávka na reštaurovanie, ktoré realizovala bratislavská spoločnosť Restauroblock s. r. o. v sume 3250 eur.

Reklama

Socha Spomienka autor Valér Vavro pred a po reštaurovaní

„Na obnove sochy pracoval certifikovaný reštaurátor so súhlasom dcéry autora diela. Kamenná hmota prešla mechanickým čistením – suchým procesom, ale aj mokrým procesom (parou, tlakovou metódou a chemicky certifikovanými reštaurátorskými prostriedkami). Reštaurátor okrem iného zo sochy odstránil nános mikroflóry, zalepil trhliny a praskliny a vykonal povrchové úpravy, ktoré zakončil záverečnou hydrofobizáciou certifikovanými reštaurátorskými konzervačnými prostriedkami komunikujúcimi s predošlými materiálmi. V spolupráci so Službami mesta Piešťany bolo zároveň upravené okolie sochy. Porast z tesnej blízkosti sochy bol odstránený a nahradený vysypaným štrkom, aby sa priestor prevzdušnil, socha lepšie vynikla a do budúcnosti rastliny nebudú poškodzovať jej podstavec,“ uviedli predstavitelia samosprávy.

Reklama

V rozpočte Mesta Piešťany na rok 2024 je na reštaurovanie sôch alokovaných 12 000 eur.

Socha Spomienka autor Valér Vavro  pred reštaurovaním

-th- Zdroj a foto: Mesto Piešťany

Populárne články