Connect with us

Kultúra

Sezóna priamych prenosov z Metropolitnej opery New York v Dome umenia plná atraktívnych titulov

V sobotu 5. októbra o 18:55 odštartuje sezónu živých prenosov predstavení Metropolitnej opery New Yorku v Dome umenia Slovenskej filharmónie Piešťany Offenbachova fantastická opera Hoffmannove poviedky

Published

on

Reklama
Erin_Morley_as_Olympia_in_Offenbachs_Les_Contes_d_Hoffmann_1_Photo_by_Marty_Sohl_Met_Opera

Erin_Morley_as_Olympia_in_Offenbachs_Les_Contes_d_Hoffmann_1_Photo_by_Marty_Sohl_Met_Opera

Hoffmannove poviedky sú dejovo inšpirované činohernou drámou Julesa Barbiera a Michela Carrého, v ktorej autori zdramatizovali motívy zo života a diela nevšedného nemeckého umelca Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna (1776–1822). V súčasnosti patria Hoffmannove poviedky medzi 20 najhranejších operných diel na svete.

Francúzsky skladateľ Jacques Offenbach Hoffmannove poviedky nestihol dokončiť, keďže predčasne zomrel pred ich parížskou premiérou v roku 1881. Operné dielo však dokončil jeho žiak – hudobný skladateľ Ernest Guiraud. Hoffmannove poviedky sú spolu s neskôr prekomponovanou operou Rýnska rusalka výnimkou v Offenbachovej tvorbe, ktorá sa zameriava predovšetkým na hudobné komédie a operety. Avšak Jacques Offenbach v Poviedkach rekapituluje mnohé zo svojho operetného arzenálu, vďaka čomu napĺňa operné dielo obdivuhodnou invenciou a dramatickým citom hodným najväčších majstrov francúzskej lyrickej opery.

Reklama

V projekcii priameho prenosu v Dome umenia sa v hlavnej úlohe utrápeného básnika predstaví francúzsky tenorista Benjamin Bernheim, americká sopranistka Erin Morley v role Olympie, juhoafrická sopranistka Pretty Yende ako Antonia a francúzska mezzosopranistka Clémentine Margaine ako Giulietta. Pod taktovkou Marca Armiliata sa v sugestívnej produkcii Bartletta Shera uvedie aj americký basbarytonista Christian van Horn. V debutujúcej role Nicklausse budú môcť návštevníci Domu umenia obdivovať talent ruskej mezzosopranistky Vasilisy Beržanskoj.

Jesennú ponuku priamych prenosov z New Yorku doplní ďalší októbrový titul. V sobotu 19. októbra pripravila Metropolitná opera premiéru novej a prestížnou cenou Tony dekorovanej opery americkej skladateľky Jeanine Tesori pod názvom Uzemnená (Grounded). Jeanine Tesori predstavuje MET Opera ako najúspešnejšiu skladateľku divadelnej a filmovej hudby v moderných dejinách. Po štúdiu kompozície na prestížnej Barbard College sa venuje komponovaniu pre divadlo, film a televíziu, ako aj muzikálovej tvorbe. V New York City Center založila úspešný koncertný program Encores! Off-Center. Okrem komponovania prednáša hudbu na Yale a Columbia University, pričom jej hudobné kompozície, ktoré sa preslávili jedinečným emotívnym účinkom, získavajú množstvo ocenení.

Reklama
Emily_DAngelo_as_Jess_in_JeanineTesoris_Grounded_2_Photo_by_Paola_Kudacki_Met_Opera

Emily_DAngelo_as_Jess_in_JeanineTesoris_Grounded_2_Photo_by_Paola_Kudacki_Met_Opera

V premiérovo uvádzanej opere Uzemnená stvárni titulnú rolu pilotky kanadská mezzosopranistka Emily D’Angelo, ktorá sa kvôli neplánovanému tehotenstvu musí presunúť z kokpitu stíhačky do Las Vegas, odkiaľ riadi bezpilotné lietadlo Reaper. Operné obsadenie doplní americký tenorista Ben Bliss v roli wyomingského rančera Erika. V réžii Michaela Mayera opera zo súčasnosti ponúkne divákovi rôzne pohľady na aktuálny príbeh rozhodovania sa v spleti morálnych dilem. Kaleidoskopické operné dielo Jeanine Tesori uvedie orchester Metropolitnej opery pod taktovkou jej hudobného riaditeľa Yannicka Nézet-Séguina.

Srdečne pozývame nielen milovníkov opery zahájiť sezónu priamych prenosov z Metropolitnej opery do piešťanského Domu umenia Slovenskej filharmónie.

Program The Met: Live in HD, sezóna 2024/2025 v Dome umenia Slovenskej filharmónie Piešťany

Program The Met: Live in HD, sezóna 2024/2025 v Dome umenia Slovenskej filharmónie Piešťany

 

Text: Dramaturgia DU SF Piešťany

Foto: © Marty Sohl / MET; © Paola Kudacki / MET; archív DU SF Piešťany

Populárne články