Kultúra
Pivné chute okúsilo takmer 5-tisíc ľudí
Druhý ročník pivného festivalu Adamfest oproti vlaňajšiemu priniesol ešte väčšiu pivnú rôznorodosť, ktorú mohlo zažiť takmer 5-tisíc návštevníkov.
[singlepic id=16476 w=320 h=240 float=left]Adamfest v priestoroch Bio farmy Charolais v Podkylave otvoril seknutím pivného sektu Deus – Brut des Flanrers šabľou Tomáš Šajgal, majster Slovenska v tejto somelierskej disciplíne.
Organizátori zostali verní pôvodnej myšlienke prezentovať výlučne pivá z produkcie malých pivovarov. Okrem pestrej ponuky slovenských: Urpiner, Kaltenecker, Sessler, Sandorf, Patrónsky pivovar, Victoria, pribudli vďaka škótskemu pivovaru BrewDog, Sklep Pubu a Prešporskej pivotéke desiatky ďalších rôznorodých pív.
V aeáli rozvoňali jedlá, ktoré pripravovali súťažiaci vo varení. Vlaňajší víťazi, šéfkuchári Tomáš Sika a Martin Korbelič, si tentoraz zasadli do poroty, ktorú doplnil skúsený somelier Jozef Milčík. Súťažiaci dostali zadanie pripraviť jedlo, ktorého súčasťou musí byť hovädzie mäso a pivo podľa vlastného výberu z ponuky na festivale.
Tento rok si sily zmerali už spomínaný Tomáš Šajgal, ktorý má okrem somelierskych aj kuchárske skúsenosti, manažér košickej reštaurácie Camelot a vicemajster sveta v čapovaní piva Peter Škripko, ako aj dvojica kuchárov z Púchova Martina Behrová a Pavel Kubík.
Po prezentácii posledného jedla porotcovia po krátkej porade napokon rozhodli, že víťazom sa stali púchovskí kuchári, ktorí pripravili hovädzí flank steak s omáčkou z malinového piva a pučené zemiaky s mrkvou.
Porotca Jozef Milčík mal ešte jednu úlohu – prítomným predstavil tri pivovice ponúkané na festivale: z piva Sessler, Sandorf a Urpiner (výrobca Fruit Distillery), ako aj samotný výnimočný destilát a jeho aromatický a chuťový profil.
O tom, že pivo sa okrem premeny na destilát dá pripraviť aj ako atraktívny drink, prítomných presvedčil, tentoraz v úlohe barmana, Tomáš Šajgal. Miešaný nápoj pod názvom Tmavý Adam pozostával z tmavého piva Ridgeway Foreign Export Stout, čerstvých kumkvátov, likéru Limoncello a množstva ľadu.
Text: ts Ilustr. foto: mp