Connect with us

Kultúra

Piešťany sa na chvíľu premenili na Cannes. Filmári „obsadili“ Dom umenia

Filmári dnes v utorok 16. júla premenili priestory piešťanského Domu umenia na javisko a bar v Cannes. Nakrúcajú tu scény dobového hudobného filmu o Karolovi Duchoňovi. Ten bol jedným z najobľúbenejších spevákov 70-tych a 80-tych rokov, a tak sa stal vývozným artiklom smerom na východ. Podarilo sa mu však vystupovať aj v japonskom Tokiu a francúzskom Cannes. Nečudo teda, že práve Cannes zaradili tvorcovia ako jednu zo scén filmu.

Published

on

Dom umenia sa pre nakrúcanie filmu o Karolovi Duchoňovi zmenil na javisko vo francúzskom Cannes
Reklama

Snímku o Karlovi Duchoňovi pripravuje režisér Peter Bebjak. Práce na nej trvajú už niekoľko rokov. Pri písaní scenára režisér a scenáristi úzko spolupracovali s rodinou K. Duchoňa i s jeho najbližším spolupracovníkom Ľubošom Zemanom. Vďaka tomu by mal film reálne zachytávať spevákov život aj z menej známej stránky. Nakrúcanie je naplánované na tohtoročný júl a august. Dielo by sa malo dostať na plátna kín v lete budúceho roka, keď si budeme pripomínať 75 rokov od narodenia Karola Duchoňa a zároveň 40 rokov od jeho smrti. Život žil „naplno“, čo podpísalo aj pod jeho skorý odchod vo veku 35 rokov.

Pohľad na javisko Domu umenia, ktoré sa pre nakrúcanie filmu o Karolovi Duchoňovi zmenilo na pódium vo francúzskom Cannes

Pohľad na javisko Domu umenia, ktoré sa pre nakrúcanie filmu o Karolovi Duchoňovi zmenilo na pódium vo francúzskom Cannes

Podľa správy zverejnenej autormi film ukáže príbeh chlapca z vidieckej kapely, ktorý sa vo svojom čase stal skutočnou pop ikonou. Písali preňho najrenomovanejší hudobní skladatelia a textári na Slovensku, získaval ceny na najvýznamnejších súťažiach a vystupoval na pódiách po celom svete. Vo filme ho stvárni Vladislav Plevčík.

Reklama

„Karol Duchoň je spevák, ktorého hudbu poznajú všetky generácie Slovákov, a preto máme často pocit, že poznáme aj jeho. Veľmi dlho sme premýšľali, kto by ho dokázal stvárniť najlepšie, kto by bol dostatočne tvárny a kto by nechal vyniknúť Duchoňa, lebo je to jeho príbeh, ktorý prinášame na plátna kín. Nechceli sme, aby niekto chronicky známy predstieral, že ním je. Vladko Plevčík je pre túto úlohu dokonalý. Vie spievať, je to talentovaný herec a v kombinácii s prácou umeleckého maskéra Martina Jankoviča budete mať pocit, že je prelom 70 a 80-tych rokov a vy sedíte vo V-čku,“ povedal na margo výberu hlavnej postavy režisér Peter Bebjak. V. Plevčík stvárnil v posledných rokoch množstvo muzikálových postáv, takže prípravu na túto úlohu má viac ako dobrú.

Zákulisie filmového javiska

Zákulisie nakrúcania filmu piešťanskom v Dome umenia

Po jeho boku sa v úlohe prvej manželky Eleny objaví Anna Jakab Rakovská, rodičov stvárnia Gregor Hološka a Agáta Spišáková a v menšej úlohe diváci uvidia aj obľúbeného Tomáša Maštalíra.

Reklama

Nakrúcanie v Dome umenia potešilo aj jeho dlhoročnú riaditeľku Editu Bjeloševičovú. Hoci by si pracovníci najvýznamnejšej piešťanskej kultúrnej inštitúcie mohli užívať zaslúžené divadelné prázdniny, sú radi, že priestory kultúrnej pamiatky môžu byť kulisou pre zaujímavý projekt.

Takto to vyzeralo popoludní v bare Domu umenia, kde štáb chystal „kulisy“ a scénu pre večerné nakrúcanie, ktoré by malo odštartovať okolo 21:00 h.

-th- Foto: -th-

Populárne články