Connect with us

Kultúra

Piešťany budú hostiť Svetový festival čipky

Od piatku 9. augusta do nedele 11. augusta privítajú Piešťany milovníkov jemného a krásneho umenia. Vo viacerých kultúrnych inštitúciách dostanú priestor čipky. Bude to Dom Umenia, Kino Fontána, Stará lekáreň, výstavná sieň na Móle, Kursalon, Piešťanské informačné centrum, Hotelová akadémia, Elektrárňa, Balneologické múzeum a Vila Dr. Lisku. Pod pojmom čipka, si každý predstaví pás prevažne bielej jemnej textílie, ktorá slúži na ozdobenie určitých častí odevov, či bytových textílií. Na Svetovom festivale čipky vás presvedčia, že je to  inak.

Published

on

Modelka prevádza šaty s čipkou
Reklama

Budú tu vystavené obrazy národnej umelkyne Heleny Holéczyovej a pána Víťazoslava Mišíka. Svoje diela predvedú momentálne tvoriace slovenské umelkyne ako K. Búranová, L. Pekaríková, J. Rybánska, K. Podmanická, D.Lichnerová. Ľ. Tatranská, V. Dolánska a J. Frajkorová, ktorá pletie prevažne z drôtov.

Z Čiech bude vystavovať I. Prošková, J. Novak a Pražská čipkárska škola. Zrak divákov potešia i víťazné práce „Bienále českej čipky“ z Vamberka.

Reklama

Do rozpakov vás možno privedú diela „Dobrodružných čipkárov“. Pierre Fouché – Juhoafrická republika, Dagmar Beckel Machyckova – USA, Jane Atkinson – Anglicko, Denise Watts – Anglicko, Lieve Smets – Belgicko.

Svetový festival čipky - plagát

Reklama

Určite vás nesklamú módne variácie, ktoré nám pripravili Xelis Luaces – Španielsko, Bistra Pisancheva – Bulharsko, Xoaquin Ruiz- Španielsko, Eli Conde Carou – Španielsko, Marcela Susana Toledo -Taliansko, Malgorzata Szpila – Poľsko, Jana Novak – Česko, VSUŘ Praha – Česko a rôzni čipkári zo Slovenska.

Pastvou pre oči bude „Slovenský rok„ – scénická rozprávka z nití v 3D rozmeroch. „More slovenskej čipky“ a „Lipa strom Slovanov“ . Oba projekty majú spoločného menovateľa, a to že čipkárky obdržali predlohu a potom plietli ľubovoľnou technikou.

Počas troch festivalových dní budú prebiehať odborné semináre, predvádzanie paličkovania vo výstavných kójach z rôznych krajín a kultúrne programy. V piatok vystúpi swingové trio Paper Moon Trio. V sobotu folklórny súbor Tancovadlo z Piešťan a v nedeľu folklórny súbor Kopaničiar z Myjavy.

Pred Domom umenia bude výstava „Maľované svetlom“ z CTK v Myjave, oddychová zóna, gastro a remeselnícke trhy.

Balneologické múzeum bude mať tematicky volené výstavy vo svojej stálej expozícii i vo Vila Dr. Lisku.

Tak isto i múzeum Za krakovskú bránu, okrem rozšírenej stálej expozície, pripravuje výstavu o výrobcovi syntetických čipiek – Trikota Vrbové a  výstavu čipiek z celého Slovenska.

Medzi jednotlivými festivalovými priestormi v Piešťanoch a v Krakovanoch bude v určitých intervaloch počas troch dní premávať kyvadlová doprava.

Na Svetovom festivale čipky očakávajú účastníkov zo 16 krajín. Napríklad z Kanady, USA, Porto Rica, Juhoafrickej republiky, Taiwanu a Malty. Do súťaže  poslala prácu i čipkárka z Austrálie.

Svetový festival čipky organizuje OZ Bábence Krakovany, ktoré vás zároveň pozýva aj na spoločné paličkovanie v parku pri Dome umenia, v sobotu 10.8.2024 o 16.00.

Ženy paličkujú čipku

 

TS Ilustr. foto: OZ Bábence Krakovany

Populárne články