Kultúra

Jan Kryl spomínal na Nežnú revolúciu

Published

on

Reklama

Už osem rokov chodí po školách a snaží sa mladej generácii vysvetliť, ako sa žilo pred rokom 1989. Pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie zavítal aj do Piešťan. V KSC Fontána spieva a recitoval najmä vlastné básne a texty, ale nevynechal ani legendárne skladby svojho brata Karla.

[singlepic id=37271 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„Som nepríčetný z toho, že sa v Česku volili komunisti. Mladá generácia nemá poňatie, čo tu predtým bolo,“ povedal po koncerte novinárom Jan Kryl. Jeho vystúpenie v Piešťanoch však bolo najmä reflexiou súčasnosti.

Reklama

Vo vlastných textoch kritizoval politiku, chamtivosť a bulvár. Sú to témy, ktorými by sa pravdepodobne zaoberal aj jeho zosnulý brat. Koncert Jana Kryla sa vyznačoval originálnou poetikou, napriek tomu podobnosť s bratom vo vystupovaní a hudobnom prejave nezaprel.

„Zo začiatku som mal nenávistné reakcie, že ako sa opovažujem po Karlovi vystúpiť na pódiu,“ zaspomínal na svoje pesničkárske začiatky a dodal, že dnes si ľudia skladby ako Bratříčku, zavírej vrátka a Anděl počas vystúpení pýtajú. „Karla dávam ako čerešničku na torte, aby bolo jasné, že sme z jednej krvi.“

Odkaz svojo brata sa snaží šíriť najmä medzi mladými ľuďmi. „U nás je to tak, že školy trvajú na tom, aby deti vedeli ako sa dostali Premyslovci na trón. Ale moderné dejiny nepoznajú. Človek, aby sa stal príslušníkom spoločnosti, mal by poznať aspoň osmičky – 1938, 1948, 1968 a deviatku – 1989.“

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=OtAc-WLKhxQ[/youtube]

Text a foto: Martin Palkovič

REKLAMA

Populárne články