Kultúra

Hamlet sa zatúlal do Piešťan, zasmial by sa na ňom aj Shakespeare

Published

on

Reklama

Predstavenie „Hamlet, alebo nález lebky“ priniesol na Malú scénu Mestského kultúrneho strediska súbor Túlavého divadla z Banskej Bystrice. Diváci si tak v piatok 13. marca mohli pozrieť naozaj netradičnú adaptáciu jednej z najznámejších Shakespearových hier. Divadelnú hra Hamlet, ktorá je jednou z najinscenovanejších tragédií na svete, súbor zahral v komickej úprave z pera Jakuba Nvotu a zasmial by sa na nej iste aj sám nesmrteľný autor.

Reklama

REKLAMA

Reklama

Celá hra je v aranžmáne pre štyri postavy, v ktorých sa predstavili autor Jakub Nvota, Pavol Buocik,  Štefan Richtárech a Zuzka Kyzeková. V priestoroch sály sa na ňom zišli štyri desiatky divákov a určite neľutovali. Predstavenie bolo veľmi živé, jedna humorná situácia striedala druhú, pohybové gagy dopĺňali slovné vtipy. Zaznela angličtina, ruština, ale aj vymyslená úprava mongolčiny a japončiny. Vynikajúca bola dabovaná scéna rozhovoru Hamleta s Oféliou, za ktorou v ničom nezaostal ani záverečný šermiarsky výstup.

 

Túlavé divadlo tvorí slobodná skupina hercov, režisérov, autorov, hudobníkov a komediantov. Za jeho vznikom stojí Juraj Nvota a Kamil Žiška. Divadlo putovalo po rôznych častiach Slovenska a na chvíľu zakotvilo ako mládežnícky súbor v Trnave. Neposlušné topánky ho však zase odniesli na cesty v roku 1999. Súbor znovu ožil v roku 2001. Jakub Nvota vymyslel prvé pouličné predstavenie, ktorým je práve „Hamlet, alebo nález lebky.“ Súbor má za sebou už 27 divadelných hier a v tomto čase ho tvoria: Lucia Hurajová, Kamil Mikulčík, Gabika Bírová, Štefan Richtárech, Martin Mňahončák, Pavol Buocik, Marián Turza, Peter Cagala, Jozef Kapec, Daniel Heriban, Kamil Žiška, Jakub Nvota.  Ak sa náhodou zase zatúlajú do Piešťan, určite sa choďte na nich pozrieť.

-lt-

Populárne články