Kultúra

Fontána pripravuje výstavu francúzskej grafičky Liliane Schaefer-Minerbe

Published

on

Reklama

Výber z jej bohatej tvorby sprístupnia v galérii Fontána 13. augusta. Výstava s názvom Mýty a prízraky potrvá do 1. septembra.

[singlepic id=45359 w=320 h=240 float=right]Liliane Schaefer-Minerbe sa narodila v roku 1934 v meste Rouen na severozápade Francúzska. Po skončení pedagogickej fakulty dostáva miesto učiteľky vo vidieckej škole. Popri práci pokračuje v štúdiu na fakulte výtvarného umenia v Rouene, prichádza do Paríža, kde sa pripravuje na diplom profesorky (v odbore kresba a výtvarné umenie). Aby si rozšírila svoje vzdelanie, stáva sa poslucháčkou Vysokej školy výtvarného umenia v Paríži a zúčastňuje sa na tvorbe v rôznych ateliéroch (Jaudon-Baudry, Met de Penninghen). Ako profesorka výtvarného umenia, vyučuje na viacerých gymnáziách v Paríži a parížskej oblasti.

Reklama

Jej maliarske prvotiny sú vo figuratívnom štýle, kde je dominantná strohá kompozícia a živosť farebnej harmónie. Tieto práce sú vystavené v roku 1970 v galériách Camille Renault a Bernheim. Keďže ju zaujíma najmä kresba a grfika, vytvorila niekoľko litografií, ktoré sú vystavené 1971-1972.

V kresbe vyhľadáva techniku detailu a podrobností a preto sa od roku 1973 začína venovať rytine (lept, akvatinta, suchá ihla). Vystavuje v Paríži v roku 1973, vo Walese v rokoch 1975 a 1979 ako aj v Amsterdame, v Londýne, vo Varšave a v Krakove. Jej tvorba je známa vo veľkej Británii, v Poľsku, v Japonsku, v Holandsku, v Brazílii, na Pobreží Slonoviny, v Gabone a v Juhoafrickej republike. Mnohé francúzske galérie tak v Paríži, ako aj v iných regiónoch vystavujú jej tvorbu.

Reklama

V roku 1978 sa zúčastnila na bienálnej medzinárodnej výstave grafických umení v Krakove. V roku 1980 dostala cenu za svoje rytiny na výstave « Arts Inter » v meste Avignon na juhu Francúzska a v roku 1993 Veľkú cenu v Roissy-en-France pri Paríži. Grafiky Liliane Schaefer-Minerbe boli vydané vydavateľstvami J. de Bonnot, M. Digard, Rombaldi, Empreinte.

Od roku 1977 až do svojej smrti v roku 2003, Liliane Schaefer-Minerbe pomáhala charitatívnym a humanitným združeniam ako sú Amnesty International či Secours Populaire français a predávala svoje práce v ich prospech. V jej pozostalosti je okolo 300 medených fólií rôznych formátov, kresby a akvarely i niekoľko miniatúrnych olejových malieb na dreve. K tejto technike sa vrátila krátko pred smrťou, pričom do nej preniesla svoj zmysel pre detail a presnosť, ktorý predtým získala pri práci s rytinou.

Text a repro foto: Martin Valo/Tlačová správa

Populárne články