Kultúra

Filmový festival Cinematik lámal rekordy

V prvej polovici septembra od 10. do 15. sa v Piešťanoch konal už devätnásty ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Organizátori,  týždeň po skončení, zverejnili finálne čísla návštevnosti. Návštevnosť festivalu dosiahla rekordné čísla. Bola najvyššia z  celej histórie festivalu a podujatiu neuškodilo ani upršané  počasie, veď čo robiť v daždi, najlepšie posadiť sa do kina. 

Published

on

Reklama

Tohtoročný Cinematik zaznamenal 16 686 návštev projekcií, čo je o 10% viac ako minulý rok. „Všetkých návštev vrátane sprievodných podujatí bolo 18 289. Ďakujem všetkým divákom a diváčkam, ďakujem našim partnerom, spoluorganizátorom a všetkým mojim skvelým kolegom a kolegyniam,“ neskrýval radosť, nadšenie a vďačnosť, výkonný riaditeľ festivalu Tomáš Klenovský.

Diváci odovzdali tiež celkovo 11 165 hlasovacích lístkov ceny divákov. „Po dôkladnom prepočítaní všetkých diváckych hlasov s radosťou oznamujeme, že Cenu divákov získal film Tatami,“ informovali už pred pár dňami organizátori festivalu.

Reklama

Ide o prvý celovečerný film, ktorý spoločne režírovali Iránka Zar Amir-Ebrahimi (v roku 2022 získala cenu za najlepšiu herečku na Filmovom festivale v Cannes) a Izraelčan Guy Nattiv (výherca Oscara v kategórii najlepší krátkometrážny film za rok 2018).

Reklama

Jubilejný 20. ročník MFF Cinematik sa uskutoční na budúci rok opäť v termíne od 10. do 15. septembra. Štátny sviatok 15. septembra pripadne v roku 2025 na pondelok, takže diváci si budú môcť v rámci festivalu užiť aj predĺžený víkend.

Ako to na festivale v roku 2024 vyzeralo?

-th-

Populárne články