Connect with us

Kultúra

Festival Piešťanské zábaly prilákal na prvé „dospelácke“ predstavenie stovky divákov

Festival zábavy Piešťanské zábaly odštartoval. Od jednej popoludní si mohli v parku prísť na svoje deti s Bláznivým orchestrom a v rovnakom čase pre nich pripravili organizátori v Kursalone predstavenie Pinocchio. O hodinu neskôr to už v Dome umenia „rozbalila“ Božidara Turzonovová a ďalší, pri predstavení „Ale, ale pani plukovníková (alebo Popol a pálenka)“. V hľadisku aj v netradičnú divadelnú hodinu sedeli približne štyri stovky divákov.

Published

on

Klaun v Mestskom parku Piešťanské zábaly
Reklama

 

Maroš Kramár, Jozef Vajda a Emília Vášáryová počas tlačovej konferencie na úvod festivalu Piešťanské zábaly

Maroš Kramár, Jozef Vajda a Emília Vášáryová počas tlačovej konferencie na úvod festivalu Piešťanské zábaly

Zakladateľ festivalu Jozef Vajda sa na popoludňajšej úvodnej tlačovej konferencii tešil, čo sa podarilo v Piešťanoch pripraviť. Sám bol prekvapený z rozmerov, ktoré podujatie napokon nabralo. Podľa jeho slov nápad zorganizovať v Piešťanoch divadelný festival vznikol na deň presne pred rokom 16. augusta 2023, keď v Prírodnom kine krstil CD skupiny Slniečko. „Povedal som, tu by bol pekný divadelný festival. Ostatní na to, veď ho zorganizuj,“ spomína s úsmevom J. Vajda. Okrem iných sa pýtal na to, čo si o tejto myšlienke myslí, aj Maroša Kramára. „Spomenul to len tak medzi rečou. Myslel som, že spraví tak päť šesť predstavení,“ hovorí M. Kramár. Následne ocenil množstvo predstavení, ktoré sa napokon koná. Spolu s aktivitami pre deti, koncertami, či pouličnými vystúpeniami je ich presne šesťdesiat.

Reklama

Mapa festivalu zábavy Piešťanské zábalyLokality aktivít

Konajú sa na dvanástich miestach a k tomu treba ešte pripočítať gastrozónu  za Kursalonom smerom do parku. O chod festivalu sa podľa vyjadrenia Jozefa Vajdu stará 500 ľudí.

Reklama

Organizátori očakávajú najväčší nápor divákov počas víkendu. Predpokladajú, že predstavenia by si mohlo pozrieť 5000 divákov.

Pri predstavení "Ale, ale pani plukovníková (alebo Popol a pálenka)" hneď o 14-tej popoludní, sa hľadisko Domu umenia zaplnilo približne do dvoch tretín, čo znamená okolo 400 divákov v sále.

Pri predstavení „Ale, ale pani plukovníková (alebo Popol a pálenka)“ hneď o 14-tej popoludní, sa hľadisko Domu umenia zaplnilo približne do dvoch tretín, čo znamená okolo 400 divákov v sále.

Kompletný program od piatku až do pondelka nájdete na webe piestanskezabaly.sk, alebo vo festivalovej aplikácii.

Deti si prídu na svoje

Festival zábavy – Piešťanské zábaly je  zameraný na komédiu, humor a zábavu. Organizátori mysleli však aj na deti a vytvorili pre nich vlastný program. Spievankovo, Paci pac si snáď pospevuje každý, kto má v rodine dieťa. Na festivale nebudú chýbať a predstavenia uvidíte s krásnymi kulisami, kostýmami, farebným svetom a s novými dobrodružstvami.

Deti si užijú tiež cirkusový, tanečný workshop, ale aj workshop s názvom Bláznivý orchester.

S Piešťankou Andreou Jackovou, ktorá je špecialistka nielen na maľovanie na tvár, ale i celé telo, si môžete užiť v Piknikovej art zóne a namaľovať krásne obrazy.

 

Autogramiády každý deň

Počas festivalu sú každý deň naplánované autogramiády umelcov. Konať sa budú v Mestskom parku na v blízkosti VIP zóny, ktorá je cestičke smerujúcej od Kina Fontána k Domu umenia.

V piatok sú plánované časy 16:15 a 17:30 h, v sobotu 17:15 h a v nedeľu  18.8. nedeľa: 14:00 a 18:15 h.

 

Pre milovníkov výtvarného umenia  Warholove diela

Diela svetoznámeho Andyho Warhola môžete počas festivalu obdivovať v Galérii Kultúrno spoločenského centra Fontána.

Výstava diel Andyho Warhola v KSC Fontána

 

Divadelný sprievod v sobotu večer

Sprievody v Piešťanoch nie sú ničím netradičným. Konajú sa pravidelne minimálne dva v roku, jeden počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, druhý v rámci Kvetinového korza počas Victorie Regie.

Organizátori festivalu však sľubujú, že ich sprievod bude iný, výnimočný. Okrem hercov, cirkusantov, či trampolínovej šou sa môžete tešiť tiež na slávnostné odhalenie pamätných plakiet Jozefovi Vajdovi a Emílii Vášáryovej, ktoré sú už osadené v rámci Neposlušnej čiary na chodníku od Kolonádového mosta k Skákajúcej fontáne.

Muži si pozerajú pamätné plakety - Emília Vášaryová a Jozef Vajda

Pamätná plaketa - Emília Vášáryová - Neposlušná čiara Piešťany

Aj takto to počas prvých hodín festivalu vyzeralo:

 

-th- Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články