Connect with us

Kultúra

Elektrárňu na predpremiére všetci chválili

Published

on

Reklama

Rekonštrukcia chátrajúcej kultúrnej pamiatky vyšla na výbornú. Zhodli sa na tom hostia, ktorí ju mali možnosť vidieť ako prví počas vernisáže výstavy Asociácie ilustrátorov s názvom Orieškové dobroty v stredu 21. mája.

MP 05-21-14 109311

Reklama

Priestor na Staničnej ulici, ktorý sa už čoskoro stane kultúrnym a vzdelávacím centrom, mal počas festivalu Zázračný oriešok svoju predpremiéru. Verejnosti boli prvýkrát prístupné časti, ktoré prešli rekonštrukciou aj tie, ktoré počas nej vznikli. Nový je napríklad suterén so sociálnymi zariadeniami a technickým zázemím objektu.

Architekti Michal Ganobjak a Vladímir Hain sa pamiatku postavenú v roku 1906 snažili zachovať v čo najširšom rozsahu. Vďaka tomu môžu návštevníci obdivovať napríklad pôvodné tehlové murivo, plastickú výzdobu fasády, staré potrubie aj veľkorysú galériu, ktorá bola kedysi plná strojov. Aktuálne ich nahradila výstava ilustrácií, ale tento priestor je vhodný aj na organizovanie koncertov a ďalších podujatí.

Reklama

„Dnešný deň nie je oficiálnym otvorením. My sme len na tejto pôde privítali festival Zázračný oriešok, lebo nám pripadalo vhodné poskytnúť priestor pre túto výnimočnú akciu,“ povedala Mária Landlová, riaditeľka Elektrárne Piešťany. Dodala, že oficiálne otvorenie je naplánované na september. Elektrárňa podľa jej slov bude slúžiť hlavne ako vzdelávacie centrum.

Jej vlastníkom je spoločnosť Západoslovenská energetika, ktorá dva roky trvajúcu rekonštrukciu financovala. Ide o ojedinelý prístup súkromného vlastníka ku kultúrnej pamiatke. Podobné stavby investori na Slovensku totiž väčšinou búrajú.

Text: Martin Palkovič Foto: Tomáš Hudcovič, M. Palkovič

Populárne články