Connect with us

Kultúra

Cestu k prezidentovi aj do Kambodže predstavil Tomáš Halász

Published

on

Reklama

Fotograf Tomáš Halász predstavil svoju tvorbu vo štvrtok 9. apríla Piešťancom na prezentácií “Cesta k prezidentovi a ďalej“. Autor známych záberov Andreja Kisku na nej hovoril o svojich zážitkoch, hektickej práci pre tlačovú agentúru ale aj o zmene v živote, ktorú mu priniesla návšteva Kambodže, a najmä o fotoeseji “Kiska: Cesta do paláca.“

01-Kiska_cesta_do_palaca-FULLHD-_HAL3885

Reklama

Zbierka fotografií vznikala počas niekoľkých mesiacov prezidentskej kampane a Tomáš bol jediný, kto sa ocitol v zákulisí volebného štábu vtedy ešte jedného z kandidátov Andreja Kisku. Pred samotnou kampaňou sa dohodli na pravidlách spolupráce. Ani jedna fotografia nebola publikovaná pred ukončením volieb, náklady hradila redakcia magazínu, pre ktorý boli určené, výber záberov bol ponechaný na autorovi a snímky sa mali týkať len kampane, nie súkromia.

IMG_2149_resize

Reklama

Tomáš Halász sa pripravoval prehliadkou záberov známych amerických fotografov. Čakal niečo bombastické, dokonale pripravené a štylizované. Už prvý predvolebný míting ho prekvapil, pretože žiadna veľkolepá a drahá milionárska show sa nekonala. Andrej Kiska zahájil svoju prezentáciu skromne a veľmi civilne v Senici. Nestál na pódiu, ale len krok od ľudí.

002-Kiska_cesta_do_palaca_Tomas_Halasz_MONO

„Čakal som, že v zákulisí bude veľký tím ľudí, že tam budú všetci premýšľať a on si do februára šoféroval sám auto na mítingy… Bolo to strašne prirodzené a ja som si povedal, že aj to fotenie musí byť také. Žiadne špeciálne efekty, žiadne umelecké kompozície a piplačky, jednoducho som zvolil prirodzený pohľad,“ povedal o očakávaniach a poňatí fotografovania Tomáš Halász.

IMG_2150_resize

IMG_2155_resize

Fotoesej ho síce preslávila na verejnosti, ale je len jedným z množstva projektov, ktorým sa venoval. Fotografovať začal už vo svojich trinástich rokoch. Na strednú školu umeleckého priemyslu ho síce nezobrali, pretože nevedel dosť dobre kresliť, no teraz tam chodí o fotografii prednášať. Pracoval v tlačovej agentúre, ale náročná práca ho tvorivo vyčerpala. Ďalšiu inšpiráciu sa mu podarilo nájsť v sirotinci House of family v Kambodži, ktorý slúži pre liečbu HIV pozitívnych detí. Pôvodná dovolenka sa tak zčasti zmenila na fotografovanie každodenného života detí a príbehov, ktorých posolstvo nebolo patetické, ale naopak plné nádeje.

IMG_2160_resize

REKLAMA

kia-042015-500

Tomáš začal pracovať na tom, aby jeho fotografie mali čo najväčší efekt a pomáhali ľuďom a to nielen finančne, ale aj morálne. Projekt Darujme Vianoce, aktívna spolupráca s Greenpeace a organizáciou Ľudia proti rasizmu  sú len príklady toho, kde sa snaží aktivizovať. „Mám väčší dôraz na projekt ako na svoju osobu. Mne ide o ten osoh… Sú témy environmentálne, sociálne, ľudskoprávne, ktoré sa nedajú zachytiť iba fotografiou, ale chcel by som to podať čo najširším spektrom médií, aby bol dosah na spoločnosť taký, ako by som chcel. Chcem, aby to malo nejaký efekt,“ povedal Tomáš Halász na záver.

-lt-, foto: Tomáš Halász, Lukáš Turňa

Populárne články