Kultúra

Bratislavské hudobné slávnosti v Piešťanoch

Jesenná sezóna znamená pre milovníkov umenia – a hudby zvlášť – vzácnu príležitosť navštíviť koncerty Bratislavských hudobných slávností (BHS). Dramaturgia aktuálneho 59. ročníka ponúka návštevníkom bratislavskej Reduty skutočnú hudobnú hostinu. Obyvatelia a návštevníci Piešťan sú tiež pozvaní hodovať a tešiť sa z krásnej hudby. Piešťanský Dom umenia Slovenskej filharmónie ponúkne v priestoroch impozantného diela architekta Ferdinanda Milučkého 3 filharmonické koncerty, pričom jeden z nich otvorí jeho 44. umeleckú sezónu.

Published

on

Reklama

V piatok 27. septembra uvedie v atmosfére slávnostného večera Štátny komorný orchester Žilina predohru Coriolan Ludwiga van Beethovena a Mozartov Husľový koncert č. 5 A dur v interpretácii vynikajúceho mladého sólistu Tea Gertlera, ktorý nedávno očaril v Budapešti v televíznej súťaži Virtuózi. Orchester so speváckym zborom Lúčnica, pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej, spolu so sólistami Terezou Mátlovou (soprán), Janou Hrochovou (mezzosoprán), Jozefom Gráfom (tenor) a Gustávom Beláčkom (bas) uvedú v druhej časti koncertu Missu Solemnis in C sliezskeho skladateľa Antona Zimmermanna, ktorého život a tvorba boli úzko prepojené na Bratislavu v čase panovania Márie Terézie. Slávnostný koncert otvorenia umeleckej sezóny bude dirigovať Leoš Svárovský.


Pre Dom umenia je vždy cťou privítať na javisku Štátny komorný orchester Žilina, ktorý patrí k stálym umeleckým telesám hosťujúcim na BHS. Tento rok je jeho účinkovanie zároveň pripomienkou päťdesiatročnej histórie tohto významného reprezentanta slovenskej hudobnej kultúry doma i v zahraničí.

Reklama

Klavirista Marian Lapšanský

Slávnosti otvorenia umeleckej sezóny bude predchádzať komorný koncert hudobníkov, ktorých umelecké majstrovstvo piešťanské publikum dôverne pozná. V utorok 24. septembra uvedú koncert z diel dvoch hudobných velikánov Johannesa Brahmsa a Antonína Dvořáka dvaja skvelí virtuózi – klavirista Marian Lapšanský sprevádzaný majstrovstvom husľovej hry Ivana Ženatého.

Huslista Ivan Ženatý

Cyklus koncertov BHS v Dome umenia zavŕšia v stredu 2. októbra hudobníci Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom, ktorí sa predstavia s ďalším popredným slovenským interpretom, violončelistom Jánom Bogdanom, niekoľkonásobným držiteľom ocenenia Talent novej Európy. Na programe koncertu zaznejú diela Alexandra Moyzesa, Antonína Dvořáka a violončelový koncert lotyšského skladateľa Pēterisa Vasksa.

Reklama

Slovenský komorný orchester

Veríme, že prijmete pozvanie na Bratislavské hudobné slávnosti v Piešťanoch a spoločne budeme môcť otvoriť 44. umeleckú sezónu v Dome umenia Slovenskej filharmónie.

Autor: Dramaturgia DU SF  Foto: Roderik Kučavík, Tomáš Hudcovič, Archív DU SF

Populárne články