Connect with us

Kultúra

Bratislavské hudobné slávnosti v Piešťanoch

Jesenná sezóna znamená pre milovníkov umenia – a hudby zvlášť – vzácnu príležitosť navštíviť koncerty Bratislavských hudobných slávností (BHS). Dramaturgia aktuálneho 59. ročníka ponúka návštevníkom bratislavskej Reduty skutočnú hudobnú hostinu. Obyvatelia a návštevníci Piešťan sú tiež pozvaní hodovať a tešiť sa z krásnej hudby. Piešťanský Dom umenia Slovenskej filharmónie ponúkne v priestoroch impozantného diela architekta Ferdinanda Milučkého 3 filharmonické koncerty, pričom jeden z nich otvorí jeho 44. umeleckú sezónu.

Published

on

Slovenský komorný orchester Žilina - dirigent Leoš Svárovský
Reklama

V piatok 27. septembra uvedie v atmosfére slávnostného večera Štátny komorný orchester Žilina predohru Coriolan Ludwiga van Beethovena a Mozartov Husľový koncert č. 5 A dur v interpretácii vynikajúceho mladého sólistu Tea Gertlera, ktorý nedávno očaril v Budapešti v televíznej súťaži Virtuózi. Orchester so speváckym zborom Lúčnica, pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej, spolu so sólistami Terezou Mátlovou (soprán), Janou Hrochovou (mezzosoprán), Jozefom Gráfom (tenor) a Gustávom Beláčkom (bas) uvedú v druhej časti koncertu Missu Solemnis in C sliezskeho skladateľa Antona Zimmermanna, ktorého život a tvorba boli úzko prepojené na Bratislavu v čase panovania Márie Terézie. Slávnostný koncert otvorenia umeleckej sezóny bude dirigovať Leoš Svárovský.

Plagát Slovenský komorný orchester
Pre Dom umenia je vždy cťou privítať na javisku Štátny komorný orchester Žilina, ktorý patrí k stálym umeleckým telesám hosťujúcim na BHS. Tento rok je jeho účinkovanie zároveň pripomienkou päťdesiatročnej histórie tohto významného reprezentanta slovenskej hudobnej kultúry doma i v zahraničí.

Reklama
Klavirista Marian Lapšanský

Klavirista Marian Lapšanský

Slávnosti otvorenia umeleckej sezóny bude predchádzať komorný koncert hudobníkov, ktorých umelecké majstrovstvo piešťanské publikum dôverne pozná. V utorok 24. septembra uvedú koncert z diel dvoch hudobných velikánov Johannesa Brahmsa a Antonína Dvořáka dvaja skvelí virtuózi – klavirista Marian Lapšanský sprevádzaný majstrovstvom husľovej hry Ivana Ženatého.

Huslista Ivan Ženatý

Huslista Ivan Ženatý

Cyklus koncertov BHS v Dome umenia zavŕšia v stredu 2. októbra hudobníci Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom, ktorí sa predstavia s ďalším popredným slovenským interpretom, violončelistom Jánom Bogdanom, niekoľkonásobným držiteľom ocenenia Talent novej Európy. Na programe koncertu zaznejú diela Alexandra Moyzesa, Antonína Dvořáka a violončelový koncert lotyšského skladateľa Pēterisa Vasksa.

Reklama
Slovenský komorný orchester

Slovenský komorný orchester

Veríme, že prijmete pozvanie na Bratislavské hudobné slávnosti v Piešťanoch a spoločne budeme môcť otvoriť 44. umeleckú sezónu v Dome umenia Slovenskej filharmónie.

Autor: Dramaturgia DU SF  Foto: Roderik Kučavík, Tomáš Hudcovič, Archív DU SF

Populárne články