Kultúra

64. mfP – Rozhlasový Big Band Gustava Broma a hostia už dnes v Dome umenia

Published

on

Reklama

Music festival Piešťany pokračuje ďalším koncertom. V sobotu 8. júna o 19:30 h privíta Dom umenia Rozhlasový Big Band Gustava Broma a hostí s programom „Swinguj“. Diriguje Vladimír Valovič a spievať budú Andrea Zimányiová, Ivana Regešová a Robo Opatovský.

Hudba pre big bandy patrila odjakživa k najprogresívnejším smerom jazzovej tvorby. Skladby v sebe spájajú dômyselnú kompozičnú prácu detailne zapísanú do partitúr so spontánnosťou jazzových improvizácií. V českých krajinách a na Slovensku majú tieto telesá skvelú tradíciu a Big Band Gustava Broma patril k najviac uznávaným doma i v zahraničí. Americký časopis DownBeat ho zaradil medzi 10 najlepších big bandov sveta. Na jeho koncertoch hosťovali najväčšie hviezdy jazzu i popu, ako Maynard Ferguson, Dizzy Gillespie, Diana Ross and The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer či Bill Ramsey, Ray Charles, Liza Minnelli, James Morrison, New York Voices, Jiggs Whigham či Zbigniew Namyslowski.

Reklama

Spolupráca verejnoprávneho rozhlasu a Big Bandu Gustava Broma vždy sledovala nielen potrebu spolupráce s hviezdnymi sólistami, ale tiež hľadanie nových talentov, skladateľských osobností a podporu súčasnej, pôvodnej tvorby, ktorá prináša netradičný hudobný jazyk prepájajúci jazz s ostatnými hudobnými štýlmi, vrátane klasickej hudby. Svedčia o tom štúdiové i koncertné projekty so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, legendárne vystúpenie Big Bandu s Blue Effectom na festivale Rock for People v roku 2014, účasť na festivaloch typu United Islands a mnohých zahraničných prehliadkach.

Od roku 2013 vystupuje teleso pod názvom Rozhlasový Big Band Gustava Broma a stáva sa rezidenčným telesom Českého rozhlasu. Umeleckým vedúcim je Vlado Valovič. V roku 2016 vydal Český rozhlas profilové CD telesa s názvom Correspondance, obsahujúce výhradne pôvodnú tvorbu členov súboru.

Reklama

Vladimír Valovič sa narodil 9. mája 1945 na Slovensku. Po ukončení štúdií začal pracovať ako hudobný režisér Československého rozhlasu v Brne a v Bratislave. V Brne sa tiež prvýkrát stretol s popredným českým dirigentom Gustavom Bromom a začal spolupracovať s jeho orchestrom.

V roku 1974 založil svoju vlastnú kapelu VV systém, ktorá sa orientovala na jazz i populárnu hudbu, s ktorou sa zúčastnil mnohých jazzových festivalov po celej Európe a Latinskej Amerike. V roku 1983 sa stal dirigentom Big Bandu Československého rozhlasu v Bratislave. Viedol a spolupracoval s mnohými rozhlasovými big bandmi v zahraničí napr. v Berlíne, Záhrebe, Katoviciach a Ľubľane. Ako dirigent sa predstavil tiež na Veľkej cene Eurovízie v Dubline a Birminghame.

V roku 1994 prijal ponuku Gustava Broma na spoluprácu s jeho orchestrom ako dirigent. Po smrti Gustava Broma sa stáva šéfdirigentom Big Bandu Gustava Broma, s ktorým sa pravidelne zúčastňuje koncertov v Európe a účinkuje v programoch českej, slovenskej, poľskej a nemeckej televízie. 

Obsadenie orchestra

Ondrej Juraši – trubka, krídlovka
Juraj Bartoš – trubka, krídlovka
Petr Harmáček – trubka, krídlovka
Miroslav Hloucal – trubka, krídlovka
Lukáš Oravec – trubka, krídlovka
Jan Jirucha – trombón
Petr Hnětkovský – trombón
Přemysl Tomšíček – trombón
Richard Šanda – trombón
Aleš Vopělka – basový trombón
Zdeněk Němec – basový trombón
Radovan Tariška – altový saxofón
Jan Fečo – altový saxofón, sopránový saxofón
Petr Kalfus – altový saxofón, sopránový saxofón, klarinet
Ondřej Štveráček – tenorový saxofón
Rudolf Březina – tenorový saxofón, flauta
Rostislav Fraš – altový saxofón, tenorový saxofón, sopránový saxofón, flauta
Miroslav Poprádi – barytonový saxofón, klarinet
Tomáš Baroš – kontrabas
Luboš Šrámek – klavír, elektrické piano
Majo Ševčík – bicie
Klemens Marktl – bicie

Viac info na www.domumenia-piestany.sk.

PR

Populárne články