Koktail
Spoluzakladateľ hotelovej akadémie sa dožil 99 rokov
Meno MUDr. Imricha Sečanského je spojené so vznikom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. V stredu 26. júna tohto významného slovenského lekára navštívili zástupcovia školy.
[singlepic id=44558 w=520 h=340 float=center]
V Piešťanoch trávil veľa voľného času už ako študent medicíny a Ľudovít Winter mu poskytol ubytovanie v hoteli Excelsior (Jalta) , aby sa pripravil na skúšky. Imrich Sečanský spomína na budovateľa piešťanských kúpeľov ako na výborného obchodníka a manažéra.
Keďže veľmi často cestoval do Švajčiarska, Winter ho požiadal, aby z Hotelovej školy v Laussane priniesol učebné osnovy, podľa ktorých by prebiehala výučba v novozriadenej škole v Piešťanoch (1946).
Dnes už 99-ročný pán doktor si zaspomínal na obdobie, v ktorom ako prvý dietológ a diabetológ spolupracoval s konateľmi Ružového mlyna, v ktorom sa v povojnovom čase vyrábali diétne produkty so sójovej múky, cestoviny, keksíky a detská výživa Cerasil.
Zúčastnil sa na rozdeľovaní sójových produktov UNRA (aj pre deti v Amerike). V 1945 založil v Bratislave Štátny ústav pre výživu a o rok neskôr otvoril v Bratislave prvú diétnu jedáleň. Po vojne sa totiž vracali domov ľudia z koncentračných táborov a pre zažívací trakt týchto ľudí bolo veľa dobrého jedla hotovou katastrofou – mali zdravotné problémy a končili v nemocnici.
V školských rokoch 1954 až 1960 bol názov školy Škola pre spoločné stravovanie a MUDr. Sečanský vyučoval na škole odborné predmety. Bol aj zakladateľom odboru diétna sestra na zdravotníckej škole. Napísal mnoho odborných a kuchárskych kníh, ktoré popisovali zdravú výživu.
Dlhé roky a aj vo vyššom veku navštevoval piešťanské kúpele, kde sa liečil v obľúbenej Balnea Esplanade a pri každej ceste do Piešťan neobišiel hrob Ľudovíta Wintera. A jeho „recept“ na dožitie sa dlhého veku? Jesť pomaly, dobre jedlo požuť a zapiť pohárikom dobrého vínka.
Na záver stretnutia mu zástupcovia Hotelovej akadémie popriali pevné zdravie a sľúbili, že sa určite stretnú pri oslave jeho storočnice.
Text a foto: Hotelová akadémia Ľ. Wintera