Koktail
Fotorecept: fašiangové šišky
Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy boli so šišky spojené od nepamäti. Obľubovali ich ľudia v mestách i na dedinách a to nielen na Slovensku. Vyskúšajte si ich snami pripraviť podľa jednoduchého receptu.
Z jedného balenia kvasníc, cukru a mlieka si urobíme kvások, ktorý potom necháme odstáť.
[singlepic id=24629 w=520 h=350 float=center]
Ďalej potrebujeme 1/2 kg hladkej múky a dve žĺtka.
[singlepic id=24627 w=520 h=350 float=center]
A 5 dkg roztopeného Palmarínu.
[singlepic id=24628 w=520 h=350 float=center]
Okrem toho do cesta pridáme kôru z jedného citrónu a jednu polievkovú lyžicu rumu.
[singlepic id=24630 w=520 h=350 float=center]
Pridáme 1/4 litra stredne teplého mlieka a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.
[singlepic id=24631 w=520 h=350 float=center]
Rozváľame ho na pomúčenej doske, na hrúbku asi 2 cm.
[singlepic id=24632 w=520 h=350 float=center]
[singlepic id=24633 w=520 h=350 float=center]
[singlepic id=24634 w=520 h=350 float=center]
Pohárom vykrojíme šišky a pred pražením 10 minút počkáme.
[singlepic id=24635 w=520 h=350 float=center]
[singlepic id=24636 w=520 h=350 float=center]
Prstom do nich spravíme jamky.
[singlepic id=24637 w=520 h=350 float=center]
Pri vyprážaní musia šišky plávať v oleji najprv jamkou dole potom aj z druhej strany.
[singlepic id=24638 w=520 h=350 float=center]
[singlepic id=24639 w=520 h=350 float=center]
Posypeme práškovým cukrom a do jamky dáme lekvár.
[singlepic id=24640 w=520 h=350 float=center]
[singlepic id=24641 w=520 h=350 float=center]
Text a foto: M. Palkovič