Connect with us

Koktail

Fotorecept: fašiangové šišky

Published

on

Reklama

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy boli so šišky spojené od nepamäti. Obľubovali ich ľudia v mestách i na dedinách a to nielen na Slovensku. Vyskúšajte si ich snami pripraviť podľa jednoduchého receptu.

Z jedného balenia kvasníc, cukru a mlieka si urobíme kvások, ktorý potom necháme odstáť.

Reklama

[singlepic id=24629 w=520 h=350 float=center]

Ďalej potrebujeme 1/2 kg hladkej múky a dve žĺtka.

Reklama

[singlepic id=24627 w=520 h=350 float=center]

A 5 dkg roztopeného Palmarínu.

[singlepic id=24628 w=520 h=350 float=center]

Okrem toho do cesta pridáme kôru z jedného citrónu a jednu polievkovú lyžicu rumu.

[singlepic id=24630 w=520 h=350 float=center]

Pridáme 1/4 litra stredne teplého mlieka a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.

[singlepic id=24631 w=520 h=350 float=center]

Rozváľame ho na pomúčenej doske, na hrúbku asi 2 cm.

[singlepic id=24632 w=520 h=350 float=center]

[singlepic id=24633 w=520 h=350 float=center]

[singlepic id=24634 w=520 h=350 float=center]

Pohárom vykrojíme šišky a pred pražením 10 minút počkáme.

[singlepic id=24635 w=520 h=350 float=center]

[singlepic id=24636 w=520 h=350 float=center]

Prstom do nich spravíme jamky.

[singlepic id=24637 w=520 h=350 float=center]

Pri vyprážaní musia šišky plávať v oleji najprv jamkou dole potom aj z druhej strany.

[singlepic id=24638 w=520 h=350 float=center]

[singlepic id=24639 w=520 h=350 float=center]

Posypeme práškovým cukrom a do jamky dáme lekvár. 

[singlepic id=24640 w=520 h=350 float=center]

[singlepic id=24641 w=520 h=350 float=center]

Text a foto: M. Palkovič

Reklama