Koktail
Dobrú chuť: Netradičný jesenný dezert s vôňou exotiky
Máte radi chutné, zdravé a jednoduché jedlá? Presne také pripravuje naša kamarátka a spolupracovníčka Denisa Cvečková z Piešťan pre svoju rodinu. O osvedčené recepty sa delí s celým svetom na svojom blogu. Odteraz ich pravidelne nájdete aj na našom portáli v rubrike Dobrú chuť!
[singlepic id=36060 w=520 h=340 float=center]
Potrebujeme: Na 6 porcií potrebujeme 3 veľké a kyslejšie jablká, 1 citrón, 2 lyžičky mletej škorice, 2 lyžičky vanilkového cukru, 120 g mandlí, 120 g datlí, 3 lyžice marhuľovej marmelády, 3 lyžice medu, 100 g kryštálového cukru
Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme náplň: datle vykôstkujeme a nakrájame nadrobno. Mandle nasekáme a premiešame s marmeládou, datľami, nastrúhanou citrónovou kôrou a šťavou z polovice citróna.
[singlepic id=36061 w=320 h=240 float=right]Jablká umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne, stopky ponecháme. Vykrojíme jadrovník a jabĺčka vydlabeme tak, aby vznikol otvor pre náplň. Aby jabĺčka pekne stáli, jemne ich zospodu zrežeme. Vnútro jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou, poprášime mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Jablká naplníme a poukladáme vedľa seba na pekáčik vyložený papierom na pečenie.
Pečieme asi 20-25 minút, kým jablká nezmäknú. Kryštálový cukor necháme rozpustiť na zlatý karamel, lyžicou odoberieme na papier na pečenie a tvarujeme ozdoby. Necháme ztuhnúť, odlepíme a ozdobíme jabĺčko. Jablká pred podávaním pokvapkáme medom.
TIP: Jablká môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou, smotanou alebo jogurtom.
Autorka: Denisa Cvečková