Koktail
Dobrú chuť: Koláč s kyslou kapustou
Kvasená kapusta je tradičnou slovenskou potravinou a v zimných mesiacoch jedným z mála prirodzených zdrojov vitamínu C. Vyskúšajte jednoduchý recept, vďaka ktorému bude kyslá kapusta chutiť celej rodine.
[singlepic id=38689 w=520 h=340 float=center]
Na prípravu cesta potrebujeme: 300 g hladkej múky, 125 g masla, jedno vajce, 4-5 polievkových lyžíc mlieka, 1 polievkovú lyžicu horčice, soľ
Na prípravu plnky potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 1 sladká smotana, sladká paprika, čierne korenie, 2 vajcia, masť, soľ, dve balenia plátkového syra eidam
Postup: Múku, mäkké maslo, vajce, mlieko a štipku soli spracujeme na hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridávať mlieko. Cesto vyvaľkáme. Plech vymastíme masťou, posypeme jemnou vrstvou múky a dáme naň cesto, ktoré poprepichujeme vidličkou.
Kyslú kapustu precedíme a na jemno pokrájame. Vysypeme do hrnca s rozpustenou masťou a 5 minút dusíme. Potom zalejeme sladkou smotanou a 5 minút varíme. Zmes ochutíme sladkou paprikou, horčicou, čiernym korením a soľou. Keď vychladne, primiešame do nej vajcia.
Cesto potrieme rovnomernou vrstvou zmesi a pokryjeme plátkovým syrom. Pečieme v rozohoriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút.
Text a foto: Martin Palkovič