Koktail
Dobrú chuť: Jablkový koláč
Jablková klasika, ktorá nesklame. Koláč nie je moc sladký a marhuľová marmeládu mu dodáva príjemnú sviežosť.
[singlepic id=37172 w=520 h=340 float=center]
Na prípravu cesta potrebujeme: 200 g múky (100 g hladkej a 100 g polohrubej), štipku soli, 100 g masla, 1 žĺtok, 2–3 lyžice studenej vody.
Na náplň si pripravíme: 4–5 jabĺk, 3 lyžice trstinového cukru, 50 g masla, 4–6 lyžičiek marhuľovej marmelády, 50 ml vody.
[singlepic id=37173 w=320 h=240 float=right]Postup: Z múky, masla a žĺtka prstami vypracujeme mrveničku. Prilejeme studenú vodu, varechou zmes dôkladne spojíme a vytvoríme vláčnu guľu. Zabalíme ju do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom. Jablká nakrájame na tenké plátky. Cesto rozvalkáme na placku a prstami dotvarujeme do formy. Plátky jabĺk ukladáme do kruhu tak, aby bolo celé cesto pokryté. Posypeme cukrom, kúskami masla a dáme do rúry.
V hrnci na miernom ohni zohrejeme marmeládu s vodou a potrieme ňou upečený koláč.
Text a foto: Denisa Cvečková