Koktail
Dobrú chuť: Hummus z červenej repy a domáci arabský chlieb
Hummus je veľmi chutná špecialita arabskej kuchyne. Ak máte trocha času, môžete si k nemu pripraviť aj čerstvo upečený chlieb, ktorý sa nedá porovnať s arabským chlebom predávaným v obchodoch.
[singlepic id=37491 w=520 h=340 float=center]
Na prípravu hummusu potrebujeme: 200 g uvarenej repy, 400 g uvareného cíceru, 1 strúčik cesnaku, hrsť čerstvého alebo 2 lyžičky mletého koriandru, šťavu z 1 citróna, 4 lyžice olivového oleja alebo podľa konzistncie a chuti, soľ, korenie, čierne olivy na ozdobu
Postup: Cícer dáme pred varením namočiť na niekoľko hodín. Scedíme ho a varíme v novej vode. Repu nakrájame na hrubšie plátky a dáme variť spolu s cícerom. Uvarený cícer a repu spolu s pretlačeným cesnakom, koriandrom, citrónovou šťavou a olivovým olejom rozmixujeme na jemnú pastu. Posolíme a okoreníme podľa chuti. Hotový hummus dáme na tanier, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme čiernymi olivami.
Na prípravu štyroch kusov arabského chleba potrebujeme: 250 g hladkej múky a niečo navyše na podsypanie, 2 lyžičky sušeného droždia, 1 lyžička soli, 1 lyžica olivového oleja, 150 ml vlažnej vody
Postup: Sušené droždie zalejeme teplou vodou a necháme ho na teplom mieste napučať. Pridáme múku so soľou a premiešame. Pridáme vodu, olivový olej a vymiesime cesto, ktoré dáme na 1,5 hodinu kysnúť na teplé miesto.
Potom cesto premiesime. Ak sa lepí na ruku, pridávame múku a miesime kým nie je mäkké a vláčne a nelepí sa. Cesto dáme späť do misky na polhodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov. Vezmeme si jednu časť a vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Necháme chvíľku podkysnúť.
Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej na 5 minút plech, na ktorom budeme piecť. Po piatich minútach ho vyberieme, dáme naň placku a vložíme späť do rúry. Medzitým si vyvaľkáme ďalšiu placku, aby nám stihla podkysnúť. Postup opakujeme.
Text a foto: Denisa Cvečková