Connect with us

Koktail

Dobrú chuť: Feniklové rizoto

Published

on

Reklama

Fenikel je veľmi chutná a zdraviu prospešná zelenina, ale u nás žiaľ menej používaná. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na rizoto a možno zaradíte fenikel do svojho pravidelného jedálnička.

[singlepic id=36720 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Na 2 porcie potrebujeme: 200 g guľatozrnnej ryže na rizoto (s vysokým obsahom škrobu), 2 fenikle, asi 0,5 l vývaru, 1,5 dl ružového alebo bieleho vína, 30 g masla, 1 polievková lyžica feniklových semienok, 1 dl panenského olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, dlhozrejúci syr podľa chuti

[singlepic id=36721 w=320 h=240 float=right]Postup: Fenikel očistíme, najemno pokrájame a jeho vňať si odložíme na ozdobenie hotového rizota. Do hrnca dáme rozpustiť maslo s olejom, pridáme pokrájaný fenikel a restujeme asi 10 minút. Pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom a zosilníme plameň.

Reklama

Zohriaty vývar alebo rozpustený bujón pridávame postupne do ryže tak, aby bola počas varenia stále ponorená. Asi v polovici varenia, za približne 15 minút, pridáme feniklové semienka, soľ a korenie podľa chuti. Varíme do úplného zmäknutia ryže, kým rizoto nenadobudne kašovitú konzistenciu. Odstavíme zo sporáka, na rizoto nastrúhame syr podľa chuti, necháme minútu odležať a teplé podávame.

Text a foto: Denisa Cvečková

Reklama