Aktuality
Viete ako pripraviť naozaj dobrú kávu? V kaviarni Colonial Café v Piešťanoch sa to tento týždeň určite dozviete
Nedávno otvorená kaviareň s výberovou kávou Colonial Café, ktorá sa nachádza na Winterovej ulici 3 vedľa Leierovho dvora, pripravila na tento týždeň zaujímavú aktivitu spojenú s kávou. O jej pôvode, spôsobe prípravy alternatívnymi metódami, kvalitných druhoch, ako aj o častých chybách, ktorých sa pri jej príprave niektorí dopúšťajú, sa dozviete od Majstra sveta v príprave kávy Lukáša Záhradníka a baristky Simony Madleniakovej. Za procesom prípravy tohto nápoja v ich podaní stoja nielen rozsiahle znalosti, ale najmä skúsenosti a snaha pozdvihnúť bežnú rutinu na vychutnanie si lepšej šálky kávy a v pohodlí domova. V rámci prezentácie môžete zdarma vyskúšať výberovú kávu, pripravenú pomocou alternatívnych metód, ako Hario V60, Chemex a tiež AeroPress. Nezmeškajte túto príležitosť až do soboty 19. 12. od 9.00 do 11.00 a popoludní od 14.00 do 18.00. V kaviarni nájdete okrem skvelej výberovej kávy poctivé potraviny od malých producentov, pivá z remeselných pivovarov i rôzne druhy kvalitného alkoholu.
Lukáš Záhradník získal v tomto roku titul Majstra sveta v príprave kávy pomocou AeroPressu, keď vo finále súťaže uspel spomedzi 35 zástupcov z rôznych štátov. O káve toho vie naozaj veľa a na edukačnej prezentácii v Colonial Café vám mnoho z týchto vedomostí o zbere, pražení, mletí či samotnej príprave ochotne a prezradí. Káva pre neho nepredstavuje len voňavý nápoj, ale jej prípravu sa snaží dotiahnuť do dokonalosti. Experimentuje s rôznou hrúbkou mletia, dĺžkou lúhovania, ako aj filtráciou, či teplotou vody.
Výberové kávy, ktoré môžete v rámci prezentácie vyskúšať, pochádzajú z Etiópie, Kostariky, Konga či z Kene a sú pražené Talianom Rubensom Gardellim, jedným z najlepších pražiarov na svete. Vylúhované pozostatky po príprave kávy si v rámci prezentácie prípadní záujemcovia môžu prísť vyzdvihnúť do kaviarne Colonial Café. Zvyšky totiž obsahujú 20 percent oleja a môžu sa použiť napríklad ako kvalitný peeling, hnojivo, či na výrobu biopaliva.