Connect with us

Aktuality

Viete ako pripraviť naozaj dobrú kávu? V kaviarni Colonial Café v Piešťanoch sa to tento týždeň určite dozviete

Published

on

Reklama

Nedávno otvorená kaviareň s výberovou kávou Colonial Café, ktorá sa nachádza na Winterovej ulici 3 vedľa Leierovho dvora, pripravila na tento týždeň zaujímavú aktivitu spojenú s kávou. O jej pôvode, spôsobe prípravy alternatívnymi metódami, kvalitných druhoch, ako aj o častých chybách, ktorých sa pri jej príprave niektorí dopúšťajú, sa dozviete od Majstra sveta v príprave kávy Lukáša Záhradníka a baristky Simony Madleniakovej. Za procesom prípravy tohto nápoja v ich podaní stoja nielen rozsiahle znalosti, ale najmä skúsenosti a snaha pozdvihnúť bežnú rutinu na vychutnanie si lepšej šálky kávy a v pohodlí domova. V rámci prezentácie môžete zdarma vyskúšať výberovú kávu, pripravenú pomocou alternatívnych metód, ako Hario V60, Chemex a tiež AeroPress. Nezmeškajte túto príležitosť až do soboty 19. 12. od 9.00 do 11.00 a popoludní od 14.00 do 18.00. V kaviarni nájdete okrem skvelej výberovej kávy poctivé potraviny od malých producentov, pivá z remeselných pivovarov i rôzne druhy kvalitného alkoholu.

Colonial Café PR (17)„Najväčší rozdiel v chuti kávy je práve v tom, ako sa postupuje pri jej príprave. Kým sa k nám káva dostane, prejde veľmi dlhou cestou, ktorá začína už pri jej zasadení na farme. Ďalej záleží na zbere, spracovaní, spôsobe skladovania, či rýchlosti a kvalite prepravy. Jej chuť tu môže negatívne ovplyvniť napríklad hmyz, plesne či vlhkosť. V pražiarni prichádza na rad pražiar. Ten môže chuťový potenciál kávy pokaziť prepražením alebo naopak nedopražením. Barista je človek, ktorý prichádza do kontaktu s kávou počas samotnej prípravy ako posledný. Ak dostane do rúk prvotriednu výberovú kávu a dokáže využiť jej potenciál správnou prípravou, je to naozaj chuťový zážitok,“ povedal o vplyvoch na kvalitu kávy Lukáš Záhradník.
Colonial Café PR (5)Colonial Café PR (4)

Reklama

Lukáš Záhradník získal v tomto roku titul Majstra sveta v príprave kávy pomocou AeroPressu, keď vo finále súťaže uspel spomedzi 35 zástupcov z rôznych štátov. O káve toho vie naozaj veľa a na edukačnej prezentácii v Colonial Café vám mnoho z týchto vedomostí o zbere, pražení, mletí či samotnej príprave ochotne a prezradí. Káva pre neho nepredstavuje len voňavý nápoj, ale jej prípravu sa snaží dotiahnuť do dokonalosti. Experimentuje s rôznou hrúbkou mletia, dĺžkou lúhovania, ako aj filtráciou, či teplotou vody.

Reklama

Colonial Café PR (7)

Colonial Café PR (8)„Univerzálny recept na prípravu kávy vlastne neexistuje, pretože káva sa každým zberom a rokom mení. Vplývajú na to klimatické podmienky, spôsob starostlivosti na plantážach, ale aj následné spracovanie. Keď sme začínali, mali sme French Press. Kúpili sme si výberovú kávu a mlynček. Dôležité je, aby to bol naozaj mlynček a nie mixér, na ktorom sa nedá nastaviť hrúbka mletia. Tieto veci sa samozrejme dajú nakúpiť za prijateľné ceny v závislosti od ich kvality,“ povedala o príprave kávy Simona Madleniaková.

IMG_5166_resize

Výberové kávy, ktoré môžete v rámci prezentácie vyskúšať, pochádzajú z Etiópie, Kostariky, Konga či z Kene a sú pražené Talianom Rubensom Gardellim, jedným z najlepších pražiarov na svete. Vylúhované pozostatky po príprave kávy si v rámci prezentácie prípadní záujemcovia môžu prísť vyzdvihnúť do kaviarne Colonial Café. Zvyšky totiž obsahujú 20 percent oleja a môžu sa použiť napríklad ako kvalitný peeling, hnojivo, či na výrobu biopaliva.Colonial Café PR (14)

Colonial Café PR (11)káva (2)-PR-

Reklama