Aktuality
Študentom Mojmírky sa v odborných súťažiach darí
Na veľtrhu Danubius Gastro, ktorý je tradične sprievodným podujatím ITF Slovakiatour (19. – 22. januára) mali úspech študenti zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Piešťany (SOŠ OaS). Michal Hanšut získal v súťaži Gastro junior – Skils Slovakia v odbore kuchár 1. miesto a postúpil do európskeho kola – Euroskills Brusel 2012. Zahanbiť sa nedali ani jeho spolužiaci.
[singlepic id=24804 w=320 h=240 float=left]Úspechy všetkých študentov si škola podľa zástupkyne riaditeľky Magdalény Ručkayovej veľmi cení: „Dáva nám to obraz o kvalitnej príprave žiakov v týchto odboroch. V minulom roku sme mali žiaka Petra Mikuláša, ktorý sa v Lisabone na finále Euroskills umiestnil na 4. mieste a získal aj ocenenie najlepšie umiestnený Slovák.“
Tohtoročný víťaz Gastro junior – Skils Slovakia Michal Hanšut mal pripraviť jedlo, ktoré vystihuje región, kde sídli jeho škola. Rozhodol sa pre močing na fazuľovom kréme so zemiakovým koláčom.
[singlepic id=24805 w=320 h=240 float=left]„Žiak, ktorý sa chcel zúčastniť súťaže musel dokonale ovládať kuchársku technológiu, náuku a potravinách a výžive, hygienu potravín a v neposlednom rade zariadenia závodov. Hlavnou zručnosťou bolo opracovanie nie veľmi finančne nákladnej suroviny, spôsob jej predbežnej úpravy, tepelnej úpravy ako aj moderné aranžovanie jedla na tanier,“ vymenovala kritériá súťaže M. Ručkayová.
Michal Hanšut postúpil z regionálneho kola, ktoré sa konalo na pracovisku praktického vyučovania Reštaurácia Semafor Piešťany a zúčastnil sa ho aj ďalší študent SOŠOaS Šimon Dúbrava. Na svoje povolanie sa pripravujú pod vedením učiteľky odborných predmetov Márie Bednárovej a majsterky odborného výcviku Miroslavy Varhánikovej.
Úspechy študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb Piešťany:
Gastro junior – Skils Slovakia Kuchár roka 2012
Michal Hanšut 1. miesto , postup do európskeho kola, ktoré sa bude konať v Belgicku. Žiak sa pripravoval pod vedením Mgr. Márie Bednárovej, učiteľky odborných predmetov pre odbor kuchár. Pripravované jedlo – Močing na fazuľovom kréme so zemiakovým koláčom.
Gastro junior – Skils Slovakia Cukrár roka 2012
Lucia Žažová 2. miesto , pripravovala sa pod vedením majsterky odbornej výchovy Anny Urbanovej. Pripravovaný tanierový dezert – Gaštanový dezert ochutený koňakom s kiwi želé a ríbezľovo – čokoládovou omáčkou.
Incheba Gastro Cup 2012
kategória kuchári juniori:
Adrian Rybanský zlatá medaila, žiak sa stal aj absolútnym víťazom kategórie kuchárov, t.z. porazil aj seniorov a postupuje na medzinárodnú súťaž Salima Brno. Pripravoval sa pod vedením Mgr. Márie Bednárovej, učiteľky odborných predmetov pre odbor kuchár. Pripravované jedlo – Bravčová panenka v medovo – orechovej kruste na cícerovom kréme s kroketou z kozieho syra a tartar z červenej repy s hubovým pestom
kategória cukrári juniori:
Darina Drobná bronzová medaila. Pripravovala sa pod vedením Ing. Dagmar Poláčkovej, učiteľky odborných predmetov pre odbor cukrár. Pripravovaný tanierový dezert – Gaštanové kocky s višňovou omáčkou
Incheba Poézia v gastronómii 2012 – odbor kuchár
Adrian Rybanský strieborná medaila. Pripravoval sa pod vedením Mgr. Márie Bednárovej, učiteľke odborných predmetov pre odbor kuchár. Pripravované jedlo – Variácie studenej kuchyne.
Michal Hanšut bronzová medaila. Pripravoval sa pod vedením Mgr. Márie Bednárovej, učiteľke odborných predmetov pre odbor kuchár. Pripravované jedlo – Variácie studenej kuchyne.
Incheba Poézia v gastronómii 2012 – odbor cukrár
Darina Drobná strieborná medaila. Pripravovala sa pod vedením Ing. Dagmar Poláčkovej, učiteľky odborných predmetov pre odbor cukrár. Pripravovaný výrobok – cukrárska artistika – Zátišie s ovocím
Callebaut cup 2012
Erika Petrášová bronzová medaila. Pripravovala sa pod vedením Anny Hauserovej, majsterky odbornej výchovy. Pripravovala pralinky s mokka náplňou.
[nggallery id=1369]
(mp) foto: M. Ručkayová