Aktuality
Polievka zo srdca opäť zasýtila tých najchudobnejších z nás
Farnosť svätého Cyrila a Metoda, Mesto Piešťany a Trnavská arcidiecézna charita pokračovali v stredu 18. januára ďalším zo série podujatí Polievka zo srdca. Po reštaurácii Le Griffon si mohli v čase od 13.00 do 15.00 hodiny ľudia bez domova vychutnať pokrm pripravený kuchármi vo Ville Zuckmann. Najbližšie pokračovanie je na pláne už v sobotu 21. januára a ak by ste chceli pomôcť, môžete tak urobiť podarovaním trvanlivých potravín, či zimného oblečenia, no najviac chýba zimná obuv. Chutné jedlo budú tentoraz pripravovať v reštaurácii Irish Pub Vrbové, pričom prevádzkovatelia sa prihlásili z vlastnej iniciatívy.
„K tomu, že som sa rozhodla touto cestou pomôcť bezdomovcom ma viedla neutešená situácia medzi ľuďmi i to, ako sa k sebe správame, nevieme si nezištne pomáhať a spoločnosť sa často k tým, ktorí sú na okraji správa veľmi nevšímavo. Nemôžeme sa predsa tváriť, že tu nie sú a je dôležité nezabudnúť na nich a pomáhať im. Veľmi ma potešilo, že sa toľkí ľudia v Piešťanoch dali dohromady, či už z farnosti, ale aj z mesta a chcela by som im poďakovať za ich iniciatívu,“ povedala Berta Ručkayová za prevádzku reštaurácie Irish Pub Vrbové.
Ak chcete pomôcť ľuďom v núdzi prežiť mrazivé dni, môžete tak urobiť darovaním zimného oblečenia, búnd, svetrov, rukavíc a šálov, nedostatkovým tovarom sú najmä topánky. Darovať môžete trvanlivé potraviny, teda paštéty, rôzne konzervy, vrecúškové polievky, ale v nízkoprahovom Centre pomoci človeku na ulici Andreja Hlinku číslo 41 a v Zariadení sociálnych služieb Domum využijú aj potraviny náročnejšie na tepelnú úpravu. V prípade, že sa rozhodnete podarovať veci, ktoré môžu pomôcť ľuďom v núdzi, môžete tak urobiť celoročne.
„Všetko sme chceli najprv robiť z kresťanskej lásky a otcom myšlienky bol dekan Jozef Gallovič, ktorý po omši vyzval ľudí k pomoci s navarením polievky. Organizácia rozdávania nebola tak jednoduchá záležitosť, ako sme si predstavovali. Museli sme splniť zásady na základe vyjadrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, medzi inými byť vybavení plášťami a jednorázovými rukavicami. Pri usmernení nám pomohol Tomáš Hudcovič, ktorý veľa vecí sám riešil a dohodol aj navarenie polievky v piešťanských reštauráciách. Jedným z dôležitých bodov, ktoré požadovali hygienici totiž bolo práve to, že polievka musela byť navarená v prevádzke, ktorá sa venuje gastronómii a spĺňa potrebné normy. Pomohli nám aj pracovníčky úradu a samozrejme aj ochotní jednotlivci,“ povedala členka tímu dobrovoľníkov.
„Ohľadom podujatia Polievka zo srdca nás oslovili z farnosti Cyrila a Metoda v Piešťanoch. Rozhodli sme sa zapojiť, pretože charitatívnej a sponzorskej činnosti v rozumnej miere sme vždy naklonení, bez snahy náš podnik zviditeľňovať. Tých 30 porcií polievky, ktorú sme pripravili a na ktorej si ľudia bez domova mohli v týchto mrazivých dňoch pochutiť nás naozaj nestálo veľa a myslím si, že je dôležité si pomáhať,“ vyjadril sa manažér Villy Zuckmann Peter Mešťan.
-lt/Zdroj: Polievka zo srdca/Foto: lt, Polievka zo srdca-