Aktuality
Igor Bukovský prednášal o trávení a črevo dokonca prirovanal k druhému mozgu
V kultúrno-spoločenskom centre Fontána sa v utorok 4. októbra večer záujemcovia dozvedeli viac o problematike intolerancie, senzitivity a alergie. O medicínskych témach prednášal slovenský lekár a odborník na výživu Igor Bukovský, ktorý sa otázkam výživy venuje už 24 rokov. Prednáška sa niesla v populárno-náučnom štýle, pričom nechýbali názorné ukážky či interakcia s publikom. Podujatie, ktoré zorganizovalo Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany v spolupráci s OZ Život a zdravie, bolo spojené s predajom kníh známeho lekára.
Podľa Igora Bukovského je pri tráviacich ťažkostiach dôležité vyhnúť sa informačnému chaosu. Odborník naráža na nekonečné tipy na zdravé stravovanie a fenomén stanovovania diagnóz na internetových fórach. Ďalší neduh modernej spoločnosti vidí v konzumácii príliš úzkeho sortimentu potravín. Ak človek pričasto je tú istú potravinu, imunitný systém môže zareagovať vznikom senzitivity.
Pri vynechávaní potravín, na ktoré telo neprimerane nereaguje, treba byť podľa Bukovského opatrný. „Škrtanie potravín nie je riešenie, ale skôr odstránenie príznaku problému,“ hovorí a dodáva, že v jednom prípade pacientka po vynechaní problémovej potravy konzumovala celkovo len 4 potraviny.
Lekár kritickým okom vníma skutočnosť, že ľudia neprijímajú dostatočné množstvo vlákniny, teda asi 40 gramov denne. Pritom v bežne dostupných potravinách, akými sú banány či ovsené vločky, je jej dostatok. Prepojenie tráviaceho systému s nervovým je podľa Bukovského také tesné, že črevo nazýva druhým mozgom.
Počas prednášky zaznelo viacero rád a zaujímavostí, napríklad morské ryby by sa kvôli nárastu obsahu histamínu po usmrtení mali ideálne skonzumovať do dvoch hodín od vylovenia, pri jedení by sme nemali myslieť na nepriateľov a zemiaky by sme nemali jesť teplé, ale vychladnuté. Mimochodom, vedeli ste, že v tele každého jedinca žijú asi dva kilogramy mikroorganizmov, ktoré sú nevyhnutné pre správne trávenie?
-vv-