Aktuality
Hygienici vytkli nedostatky aj piešťanským cukrárňam
Na prelome mája a júna vykonali pracovníci Úradu verejného zdravotníctva mimoriadnu kontrolu v cukrárskych výrobniach a cukrárňach na celom Slovensku. Spolu skontrolovali 527 prevádzok, pričom nedostatky zistili v 154 prípadoch. Najviac prevádzok s nedostatkami bolo v Trnavskom kraji (35) a v Žilinskom kraji (28). Najmenej, len 9, v Košickom kraji. Medzi hriešnikmi z Trnavského kraja bolo aj 5 prevádzok z Piešťan. Zistené nedostatky sa však netýkali hygieny.
Hygienici počas kontrol v rámci celého Slovenska odobrali na laboratórne vyšetrenie 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z nich 30 vzoriek cukrárskych výrobkov nevyhovelo pre nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a jedna vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus. Nevyhovelo taktiež 43 vzoriek zmrzliny pretože tiež obsahovali nadlimitné množstvo koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae.
V Piešťanoch sa do zoznamu prevádzok, v ktorých našli hygienici nejaké pochybenia, dostalo päť prevádzok. V Cukrárni Azték na Winterovej ulici našli jeden druh suroviny na výrobu cukrárskych výrobkov po dátume spotreby. Prevádzkovateľovi vytkli taktiež neuvádzanie doby spotreby pre cukrárske výrobky. V Cukráreň Leko, ktorá sídli taktiež na Winterovej ulici, vytkli hygienici prevádzkovateľom, že jedna ich pracovníčka je bez odbornej spôsobilosti. V Cukrárni Park nemali označené zložky pre spotrebiteľa – alergény a azofarbivá. Podobný problém zaznamenala kontrola i v Cukrárni Kolonáda, keď prevádzkovateľom vytkla neuvádzanie alergénov a azofarbív pre nebalenú zmrzlinu a cukrárske výrobky. Poslednou z kontorlovaných prevádzok bola Cukráreň Monsalvy. Tu sa kontrolórom nepáčilo, že nebol k dispozícii doklad o stanovenej dobe spotreby cukrárskych výrobkov.
Kompletné výsledky kontrol nájdete tu.
Text a ilustr. foto: ht