Aktuality
Geneticky upravená kukurica v Borovciach zaujíma inšpektorov z Bruselu
Geneticky modifikované organizmy (GMO) sa pod prísnou kontrolou pestujú neďaleko Piešťan od roku 2006. Inšpekcia Európskej komisie nesúvisí s iniciatívou aktivistov, ktorí považujú takto upravené rastliny za veľmi nebezpečné.
[singlepic id=47259 w=560 h=320 float=center]
Na pestovanie plodín z produkcie firmy Monsanto upozornili členovia občianskeho združenia Sieť dobra koncom augusta, keď im ministerstvo životného prostredia potvrdilo, že v Borovciach sa nachádza testovacie pole s geneticky modifikovanou kukuricou.
„Táto informácia je obzvlášť alarmujúca, nakoľko peľ z GMO rastlín sa mieša s okolitými pôvodnými kultúrami, čím ich kontaminuje. Podľa ministerstva je v roku 2013 plánované tiež pestovanie takto upravenej cukrovej repy od belgickej spoločnosti SES VanderHave. Vzhľadom na slovenskú situáciu, kde existuje veľa druhov, s ktorými sa GMO môžu potenciálne krížiť, je vysoké nebezpečenstvo rozšírenia mimo testovacie polia,“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa iniciatívy Preč s GMO Adriana Gálová. Podporili ju aj ďalšie občianske združenia z Piešťan aj celého Slovenska.
Riziká geneticky upravených rastlín sú podľa nich dobre zdokumentované. Ich výsev má ovplyvňovať populácie včiel a motýľov, stav a výživnú schopnosť pôdy a takisto aj ľudské zdravie. „Hovoria o tom viaceré výskumy, ktoré však majú často pod tlakom veľkých firiem problémy s publikáciou. Nehovoriac o negatívnych sociálnych dopadoch a dopadoch na lokálne ekonomiky. Príklady z Indie, Veľkej Británie a pod. ukazujú, že korporácie svojimi aktivitami spôsobujú likvidáciu činností veľkého množstva domácich farmárov,“ píše sa v tlačovej správe.
Testovacie pole v Borovciach patrí Centru výskumu rastlinnej výroby Piešťany. Jeho riaditeľ Ján Kraic výhrady voči skúšobnej forme pestovania GMO kukurice odmieta. Na túto tému hovoril na jar minulého roka počas podujatia Vedecká kaviareň: „Neboli dokázané žiadne významné rozdiely medzi geneticky modifikovanými potravinami alebo ich zložkami a konvenčnými potravinami. Vitamín B2 je vyrábaný v geneticky modifikovaných organizmoch, 80 % potravín predávaných v USA obsahuje priamo geneticky modifikovaný organizmus alebo zložku z neho.“
Poukázal aj na fakt, že geneticky modifikované potraviny sú extrémne prísne testované. Práve začína na Slovensku inšpekcia Európskej komisie, ktorej úlohou je kontrolovať tunajšie inštitúcie dohliadajúce na bezpečnosť testovacieho pestovania GMO. „Pripravuje sa to už niekoľko mesiacov. U nás budú celý pondelok 16. septembra. Od zajtra sa inšpekcie zúčastním aj ja,“ uzavrel Ján Kraic.
O aktivitách Centra výskumu rastlinnej výroby Piešťany sa verejnosť dozvie viac 10. októbra, počas podujatia s názvom Deň poľa. Uskutoční sa v Borovciach.
[nggallery id=2494]
Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Tomáš Hudcovič