Connect with us

Aktuality

Zachránili vyše 1 300 ropúch a 40 skokanov

Published

on

Reklama

Milovníci prírody spolu so žiakmi a skautmi už roky pomáhajú žabám na ich púti zo zimovísk do jazera Striebornica. Tohtoročná dlhá zima ťah zdržala, ale náhle oteplenie vylákalo zvieratá z úkrytov. Podarilo sa ich zachrániť stovky.

Reklama

Zábranu, ktorá nedovoľovala obojživelníkom vyjsť na cestu postavili aktivisti z občianskeho združenia Kvas 13. marca. Pomáhalo im vtedy 16 dobrovoľníkov z celej Európy, ktorí boli v Piešťanoch na mládežníckej výmene. Prenosy žiab začali 8. apríla, kedy po náhlom oteplení ihneď začal hlavný ťah.

„Za celú dobu sme zachránili pred smrťou pod kolesami áut približne 1 317 ropúch a 41 skokanov. Reálny počet tiahnúcich jedincov je ale vyšší (odhadom o 20%), preniesli ich neohlásení prenášači,“ povedala za OZ Kvas Lenka Sedlačková a dodala, že pri prenosoch pozorovali aj mloka a salamandru škvrnitú. Okrem dospelých jedincov presúvali aj ich znášky a to najmä z miest, ktoré by časom vyschli.

Reklama

„Pomohli nám s tým rodiny, skauti a 190 žiakov zo škôl vo Vrbovom a v Piešťanoch. Liahnisko, ktoré sme rozšírili v decembri minulého roka vďaka finančnej pomoci grantového programu GEF Slovakia, osídlili zatiaľ najmä skokany, no plánujeme ho upraviť a vylepšiť tak, aby bolo vhodné aj pre ropuchy. Chystáme tiež kopanie nových liahnisk, osadenie informačných tabúľ, výrobu propagačných materiálov a výukové lekcie na školách v okrese,“ dodala Lenka Sedlačková.

Foto: OZ Kvas

REKLAMA
bike-centrum

Populárne články