Connect with us

Aktuality

Rekonštrukcia starej elektrárne napreduje

Published

on

Reklama

Budúce múzeum energetiky a vzdelávacie hands-on-science centrum pomaly získava podobu akú mu vo svojich vizualizáciách dali architekti Michal Ganobjak a Vladímir Hain. Potvrdil to zástupca investora počas kontrolného dňa, ktorý sa na stavbe uskutočnil 4. apríla.

[singlepic id=41607 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Z vonku stavebný ruch na budove bývalej elektrárne na Staničnej ulici príliš nevidieť. Nepriaznivé počasie v uplynulých mesiacoch využili stavbári na opravu vnútorných priestorov.

Reklama

„Úplne sme vybrali pôvodnú podlahu a zriadili nový suterén, ktorý tam nikdy nebol. Tam bude sociálne a technické zázemie objektu,“ povedal zástupca investora Peter Urban. Dodal, že práce sa na sklonku presunuli von.

Reálny obrysy už dostáva aj nová časť objektu. Práve finišujú prípravné práce na betónovanie stropnej dosky. Napriek miernemu meškaniu je dokončenie prvej etapy rekonštrukcie reálne na jeseň.

Bývalá elektráreň má slúžiť ako výstavná, prednášková alebo koncertná miestnosť. Jej hlavnou funkciou však bude hands-on-science centrum, kde sa budú deti interaktívnym spôsobom získavať vedomosti z fyziky.

REKLAMA

noname

V budove sa vyrábala elektrina od roku 1906 vďaka čomu sa v Piešťanoch rozsvietili prvé žiarovky. Neskôr z nej bola transformačná stanica, ale potom začala chátrať. Dodnes sa zachovali originálne architektonické prvky – ružové tehlové murivo a z tehiel vytvorená plastická výzdoba fasády. Pozoruhodný je aj vnútorný priestor, najmä veľkorysá galéria, ktorá bola kedysi plná strojov.

Vlastníkom objektu je spoločnosť Západoslovenská energetika, ktorá sa zaviazala investovať do rekonštrukcie 1 milión eur.

[nggallery id=2224]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články