Connect with us

Kultúra

Jedinečná výstava diel Květoslavy Fulierovej v Dome umenia Piešťany

Švajčiarsky psychológ Carl Gustav Jung vo svojom rozsiahlom diele na mnohých miestach uvádza, že jedným z kľúčových znakov vyspelosti kultúry je ochota mladých načúvať životným príbehom a skúsenostiam tých skôr narodených. Ochota počúvať, porozumieť a poučiť sa. To, čo Jung nazýva archetypom životnej múdrosti, môžeme nájsť aj na jedinečnej výstave výberu z diela ostatných rokov dámy slovenského výtvarného života, grafiky a knižnej ilustrácie Květoslavy Fulierovej.

Published

on

Výtvarníčka Kvetoslava Fulierová
Reklama

Vystavujúca umelkyňa sa narodila v roku 1932 v Olomouci. Prvé kontakty s umením a fotografiou zažila u svojej matky Marie Zavadilovej, neskôr v ateliéri prof. Karla Hrubého v Brne, kde študovala v rokoch 1948-1952 grafiku na Vyššej škole umeleckého priemyslu u profesorov Zdeňka Juny a Jana Bruknera. Hudobné vzdelanie získala u prof. Emila Hábu, Františka Veselku a Josefa Brabca. Pôsobila aj ako huslistka v komorných združeniach. V roku 1963 bola prijatá do Zväzu slovenských výtvarných umelcov v Bratislave. Od roku 1990 je členkou Umeleckej besedy slovenskej a Spoločnosti voľných výtvarných umelcov pri Slovenskej výtvarnej únii. V období 1958-2024 usporiadala viac ako 90 individuálnych výstav a zúčastnila sa na mnohých kolektívnych výstavách na Slovensku a v zahraničí (napr. Poľsko, Maďarsko, Rusko, Ukrajina, Litva, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Holandsko, Belgicko, Nórsko, Izrael, Cyprus, Japonsko, Kanada, USA a ďalšie). Pani Květa Fulierová stále aktívne tvorí v odbore grafika, fotografia a ilustrácia. Žije v Bratislave. Je držiteľkou Výročnej ceny Samuela Zocha za zásluhy o rozvoj Bratislavského kraja a jeho reprezentáciu doma a v zahraničí (2023).

Motýľ - Kvetoslava Fulierová

Reklama

Aktuálna výstava v Dome umenia Slovenskej filharmónie v Piešťanoch, inštalovaná pod názvom REMINISCENCIE, je obzretím za plodným obdobím výtvarnej tvorivosti autorky z posledných rokov. Reminiscencie darov života, spojenie melódií a spomienok časom stíšených, ale aj autorský hold hudbe a jej liečivej sile – to sú motívy vystavených diel. Ako hudobná linka, osnova zaznamenaných tónov harmónie sa naprieč expozíciou zjavuje motív partitúry. Autorka ponúka variácie na témy prepojenia hudby a výtvarného umenia, preluduje na motívy krásnej prírody, spomína na priateľstvá a osudové stretnutia umelecky bohatého života. Ako uvádza v programovom bulletine kurátor výstavy piešťanský rodák doc. Dr. Daniel Grúň „privatissimá a tieňohry, zoradené do sérií a obrazových cyklov, nadväzujú na celoživotnú fascináciu svetom hudby, ktorá autorku sprevádza od útleho detstva. Grafické techniky ako je monotypia, litografia a dekalk asociatívne kombinuje s fotografiami. Květoslava Fulierová nás pozýva do svojho bohato vrstveného času a vedie nás nezmernými krajinami spomienok. Sprevádza nás motívmi, ktoré sú v jej tvorbe trvácne a dlhodobé, ale prichádza aj s prekvapivými zvratmi. Tiene tu nie sú znepokojujúco temnými metaforami. Naopak, sú naplnené hravou radosťou z okamžiku, z chvíle, v ktorej sa zjavilo niečo z minulosti a rozžiarilo to prítomnosť neopakovateľným gestom krásy.“

Súčasťou autorskej inštalácie je aj prezentácia tvorby v oblasti knižnej ilustrácie. Květa Fulierová vystavuje ilustrácie z bibliofílie Partitúra života, kresby z pripravovaného vydania zbierky básní kurátora výstavy pod názvom Dvojbodka a ako spisovateľka a ilustrátorka predstavuje aj autobiografickú knižku Kvetinka, ktorá je dôkazom vydareného autorského počinu jedinečného prepojenia textu s jeho výtvarným obsahom.

Reklama

Dom umenia srdečne pozýva na vernisáž výstavy, ktorá sa uskutoční 16. októbra o 18.00 hod.

Fuga - Kvetoslava Fulierová

Text: dramaturgia DU SF   Fotografie: archív DU SF

Populárne články