Connect with us

Aktuality

Zomrel dlhoročný riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb

V piatok 27. septembra 2024 zomrel významný reumatológ a dlhoročný riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb prof. MUDr. Jozef Rovenský, DrSc., FRCP. Mal 81 rokov. Posledná rozlúčka sa uskutočnila v stredu 2. októbra v Bratislave.

Published

on

Jozef Rovenský - reumatológ
Reklama

Jozef Rovenský sa narodil 31. mája 1943 v Humennom. Je absolventom Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Po skončení štúdia nastúpil v roku 1966 na interné oddelenie nemocnice v Banskej Bystrici. Svoje pôsobenie v Piešťanoch odštartoval v roku 1969, keď sa stal pracovníkom vtedajšieho Výskumného ústavu reumatických chorôb. Od začiatku sa špecializoval na riešenie imunologických aspektov reumatických chorôb, predovšetkým na systémové choroby spojiva.

Postupne získal špecializáciu vo vnútornom lekárstve, v reumatológii a imunológii. V 70. rokoch 20. storočia absolvoval študijný pobyt na Reumatologickej klinike Manchester University Hospital vo Veľkej Británii.

Reklama

Od roku 1990 až do roku 2017 úspešne viedol NÚRCH v Piešťanoch. Profesor Rovenský mal veľkú zásluhu na jeho rozvoji, na zavedení biologickej terapie, najmä pri reumatoidnej artritíde a na rozvoji reumatológie vôbec.

Je treba spomenúť jeho mimoriadnu publikačnú činnosť, pravidelne publikoval v domácich aj zahraničných vedeckých časopisoch. Autorsky a spoluautorsky sa podieľal na viacerých monografiách v odbore reumatológia. Bol členom britskej odbornej inštitúcie Royal College of Physicians, členom Slovenskej akadémie vied, predsedom Slovenskej reumatologickej spoločnosti, členom Prezídia Slovenskej lekárskej spoločnosti, prezidentom Slovenskej imunologickej spoločnosti a čestným členom viacerých zahraničných reumatologických spoločností.

Reklama

Stál taktiež pri zrode občianskeho združenia Liga proti reumatizmu. Od roku 2013 bol Čestným občanom mesta Piešťany. V roku 2014 mu prezident SR udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti zdravotníctva, školstva, vedy a výskumu a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Profesor Rovenský bol držiteľom ocenenia Strieborná a Zlatá medaila Slovenskej lekárskej spoločnosti za aktívnu prácu v oblasti medicíny.

Česť jeho pamiatke!

-red- Zdroj: NÚRCH Piešťany

Populárne články