Connect with us

Aktuality

Úspešná sezóna piešťanských kanoistických reprezentantov. Bábik so striebrom z ME

Piešťanskí kanoistickí reprezentanti priniesli z tohtoročných vrcholných podujatí viacero pekných výsledkov. Najjagavejšie z nich Martin Bábik z Majstrovstiev Európy juniorov a Matej Današ z akademických majstrovstiev sveta. V oboch prípadoch išlo o strieborné medaile.

Published

on

Reklama

Majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike juniorov a pretekárov do 23 rokov sa konali na domácej slovenskej vode. Koncom júna ich hostil Zemník pri Bratislave. Piešťanec Martin Bábik sa s kolegami z K4 predstavil na 500 m trati. Nad ich sily boli len maďarskí reprezentanti, keď za nimi zaostali o necelé dve sekundy. Na treťom mieste finišovali Ukrajinci. Na Slovákov stratili len jednu desatinu sekundy. O posádke Máté Marsal, Maximilián Szabó, Martin Bábik, Máté Lépi sa hovorí ako o nasledovníkoch úspešných slovenských štvorkajakov minulosti. Podiel na tom má aj Róbert Erban, tréner Martina Bábika a ďalších Piešťancov, ktorý má v zbierke úspechov aj zlato v K4 na 500 m z maďarského Szegedu 2006, či štvrté miesta v K4 na 1000 m z olympiád v Barcelone a Sydney.

Na majstrovstvách v Bratislave sa zúčastnili aj ďalší Piešťanci. Daniel Rybanský vo štvorkajaku do 23 rokov s kolegami Filipom Podleiszkom, Jurajom Kukučkom a Dominikom Doktoríkom skončili vo finále deviaty. Rybanský s Doktoríkom v K2 500 U23 vyhrali B finále, čo znamená konečné 10. miesto.

Reklama

Singlkanoista Peter Kizek, aktuálne v rámci klubovej príslušnosti reprezentujúci Športové centrum polície, dopádloval v A-finále na kilometri v kategórii do 23 rokov na šiestom mieste. Na európskeho šampióna Čecha Adama Rudolfa stratil šesť sekúnd. Kizek sa s Eduardom Strýčkom predviedli i v C2 na 500 m. Tu rovnako zaknihovali šieste miesto, keď za víťaznými Španielmi zaostali o 3,3 sekundy.

Matej Današ štartoval v K1 1000 m U23. V náročnej disciplíne skončil v B finále na piatom mieste.

Reklama

Len necelé tri týždne po majstrovstvách Európy cestovali slovenskí reprezentanti na Majstrovstvá sveta juniorov a U23 do bulharského Plovdivu. Z Piešťancov sa na šampionáte predstavil Martin Bábik, Daniel Rybanský, Peter Kizek a Hana Gavorová.

Martin Bábik štartoval v juniorskom štvorkajaku na 500 m trati. Slovenskí reprezentanti sa prebojovali do A-finále, kde skončili na ôsmom mieste. S kolegom Máté Marsal získal M. Bábik rovnako ôsme miesto aj v K2 na 500 m.

Vo vekovej kategórii do 23 rokov bol Daniel Rybanský členom K4 na 500 m, ktorá vybojovala piate miesto v B finále. O zisk čo najlepšieho výsledku sa snažil aj v K2 s Martinom Doktoríkom, pričom zaknihovali rovnaké umiestnenie ako v K4. Najlepší výsledok prišiel na koniec šampionátu. V miešanej štafete K1 do 23 rokov na 5 km získali Daniel Rybanský a Hana Gavorová siedme miesto.

Peter Kizek v C2 na 500 do 23 rokov spolu s partnerom Eduardom Strýčkom skončili v B-finále tretí. V singli na 1000 m trati skončil Kizek v B finále štvrtý.

Na záver sezóny sa ešte Piešťanec Matej Današ zúčastnil na akademických pretekoch 2024 FISU World University Championship Canoe Sports ako študent Univerzity A. Dubčeka v Trenčíne. Spolu s FiIlipom Podleiszkom z Komárna sa v K2 na 1000 metrov stali vicemajstrami sveta. Okrem toho vybojoval ešte piate miesto v K2 na 500 m a dve ôsme miesta – v K2 na 200 m a v maratóne na 20 kilometrov.

-red-

Populárne články