Connect with us

Aktuality

Mesto Piešťany už nie je v exekúcii. Koľko ho to stálo, predstavitelia samosprávy taja

Ešte pred pár dňami Mesto Piešťany figurovalo v registri exekúcií spravovanom Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky. Dnes už tam nie je. Úhradu mala piešťanská samospráva realizovať na konci mája. Hlavným dôvodom prečo zrazu samospráva zaplatila dlžnú sumu bolo, že exekúcia jej spôsobovala problémy so žiadosťami k čerpaniu eurofondov. Na otázky akú sumu Mesto Piešťany v rámci exekúcie uhradilo, koľko z toho boli nároky oprávnenej osoby a koľko trovy exekúcie, predstavitelia samosprávy neodpovedali.

Published

on

Peniaze 800 eur
Reklama

 

Exekúcia voči Mestu Piešťany začala na prelome novembra a decembra minulého roka, pričom jej príčinou bolo nevyplatenie všetkých prostriedkov priznaných oprávnenej osobe súdom po výhre v pracovnoprávnom spore o neplatnosť úkonu výpovede, danej ešte za primátora Tamajku.

Reklama

Bývalá pracovníčka úradu uspela na prvostupňovom súde a aj pri odvolaní sa Mesta Piešťany na Krajskom súde v Trnave.

Začiatkom júla sme oslovili predstaviteľov Mesta Piešťany s otázkami prečo vôbec došlo k exekúcii, či prečo samospráva ešte stále svieti v registri exekúcií, keď podľa vyjadrenia primátora Petra Jančoviča Mesto Piešťany uhradilo svoj dlh i trovy exekúcie na konci mája. Odpoveď na tieto otázky sme nedostali. Rovnako sme sa dopytovali, aká bola suma, ktorú Mesto Piešťany uhradilo v rámci exekúcie a koľko z toho boli nároky oprávnenej osoby a koľko trovy exekúcie. Rovnako ani na túto otázku sme odpovede v číselnom vyjadrení nedostali a samospráva tají koľko zaplatila.

Reklama

Vo štvrtok 25. júla zaslala hovorkyňa Mesta Piešťany namiesto odpovedí na konkrétne otázky nasledovné vyjadrenie: „Vo veci exekúcie vedenej voči Mestu Piešťany (číslo spisu 6123419766, poverenie ECLI:SK:OSBB:2023:6123419766.1) bude právny odbor informovať poslancov mestského zastupiteľstva v priebehu najbližších dní. Vzhľadom na to, že v danej veci stále prebieha súdny spor, nepovažujeme v tomto momente za vhodné zverejňovať ďalšie informácie.“

Ako odznelo na májovom rokovaní mestského zastupiteľstva, Mesto Piešťany podalo dovolanie proti rozhodnutiu súdu ako mimoriadny opravný prostriedok. Samospráva ním napáda výšku sumy, ktorú má uhradiť bývalej pracovníčke. Dovolanie však nemá vplyv na vykonateľnosť rozhodnutia súdu a odkladný účinok. Mesto Piešťany tak malo do 30 dní zaplatiť, čím ho súd zaviazal.

Podľa zverejneného druhostupňového rozsudku, Krajský súd v Trnave potvrdil prvostupňové rozhodnutie Okresného súdu v Piešťanoch a Mesto Piešťany malo žalobkyni zaplatiť 25 607 eur spolu s úrokom z omeškania vo výške 8 % ročne. Rovnako jej odvolací súd priznal nárok na náhradu trov konania v rozsahu 100 %. Z týchto informácií vyplýva, že Mesto Piešťany vyplatilo v tomto konkrétnom prípade žalobkyni a exekútorovi spolu sumu medzi 40 a 50-tisíc eur. Minimálne trovy exekúcie a zrejme aj úroky z omeškania mohla piešťanská samospráva ušetriť, ak by v čase a priestore zaplatila všetko k čomu ju zaviazal súd.

Štátnemu registru exekúcií to trvá dlhšie

O vysvetlenie prečo Mesto Piešťany ešte v polovici júla svietilo v registri poverení na vykonanie exekúcie, sme požiadali predstaviteľov banskobystrického okresného súdu.

„Register poverení na vykonanie exekúcie vedie Ministerstvo Spravodlivosti Slovenskej republiky, pričom vychádza z údajov Okresného súdu Banská Bystrica ako exekučného súdu. V prípade ukončenia exekúcie súdnym exekútorom tento zasiela ukončenie exekučnému súdu a až keď súd uloží spis do archívu sa záznam v Registri poverení na vykonanie exekúcie odstráni. Z uvedených dôvodov dochádza k časovému posunu medzi skutočným ukončením exekúcie a zápisom v Registri poverení na vykonanie exekúcie. Register exekúcií, ktorý vedie Slovenská komora exekútorov, je aktuálnejší, nakoľko údaje do neho zadávajú priamo súdni exekútori. V uvedenom registri už Vami uvádzaná exekúcia evidovaná nie je. Exekúcia už ukončená je a zápis v Registri poverení nebude mesto Piešťany figurovať, keď bude spis Okresným súdom Banská Bystrica uložený do archívu,“ vysvetlila JUDr. Mgr. Nina Uhrovičová, hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici.

-th-

Populárne články